Poseidonia - Aleksandar Žiljak

”Poseidonia” Aleksandra Žiljka uskoro pred srpskim čitaocima

Roman „Poseidonia“ Aleksandra Žiljka, koji predstavlja prvo hrvatsko stimpank romaneskno ostvarenje, izlazi tokom jeseni za srpske žanrovske čitaoce pod etiketom Argus Books&Magazines. Zanimljivo je da puni naziv ovog dela glasi „Poseidonia ili: Nevjerojatne pustolovine Irene Orletz i Belinde Meredith kako ih je svojim perom zabilježio i ispripovijedao Aleksandar Žiljak“.

Roman je izrastao iz priče „Der Eisendrache“ s kojom su čitaoci u Srbiji imali priliku da se susretnu preko almanaha „Književna fantastika“ i prati pustolovine dve provalnice Irene Orletz i Belinde Meredith, na samom kraju malo drugačijeg 19. veka, koje na zagonetnoj džinovskoj lađi moraju razotkriti i slomiti krvoločnu svetsku zaveru.

Aleksandar Žiljak rođen je 1963. godine u Zagrebu, gde i živi. Diplomirao je 1987. na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, gde je i magistrirao računarske nauke 1990. godine. Objavio je zbirke novela „Slijepe ptice“ (2003), „Božja vučica“ (2010), „Knjiga beštija“ (2013) i „Tajna Grimiznog mora“ (2014), kao i romane „Irbis“ (2012) i „Poseidonia“ (2014). Pod pseudonimom Karl S. McEwan, objavio je naučnopopularnu knjigu „Kriptozoologija: svijet zagonetnih životinja“ (2004). Zajedno sa Tomislavom Šakićem pripremio je antologiju hrvatske naučnofantastične priče „Ad Astra“ (2006).

(izvor: argusbooksmagazines.com)