Pisci fantastike dominiraju listom najplaćenijih

ForbsAmerički magazin “Forbs” objavio je listu najplaćenijih pisaca u 2011. godini. Među prvih petnaest, našlo se čak devetoro autora književnih dela iz domena fantastike.

Prvi na listi, sa zaradom od 94 miliona dolara je Džejms Paterson autor niza bestseler romana. Iako je najpoznatiji po krimi romanima, on povremeno pravi izlete u domen fantastike. Autor je naučno-fantastičnog romana “When the wind blows”, kao i popularnog serijala fantastike za mlade “Maximum Ride”. Ubedljivo prvo mesto na listi, Paterson je osvojio jer je u 2011. godini objavio čak četrnaest romana.

Na drugom mestu je najpoznatiji pisac horora Stiven King sa zarađenih 39 miliona dolara.

Na sedmom mestu je Nora Roberts koja je protekle godine inkasirala 23 miliona dolara. Ova autorka najpoznatija po ljubavnim romanima, pod pseudonimom Dž.D. Rob napisala je i objavila 44 knjige iz naučno-fantastičnog krimi serijala “U smrti”.

Na devetom mestu po zaradi je Suzan Kolins autorka serijala “Igre gladi”, koja je ostvarila prihod od prodaje prava za svoja literarna dela u iznosu od 20 miliona dolara. A deseto mesto je zauzeo Din Kunc sa ostvarenih 19 miliona.

Zanimljivo je da su Dž.K. Rouling i Dž.R.R. Martin zauzeli tek jedanaesto i dvanaesto mesto, sa zaradama od 17, odnosno, 15 miliona dolara, dok je trinaesta pozicija pripala autorki “Sumrak sage” Stefani Majer koja je zaradila 14 miliona.

Konačno, petnaesti na listi je autor popularnog serijala za decu “Persi Džekson i bogovi Olimpa” Rik Riordan, sa ostvarenim prihodom od 13 miliona dolara.