Orson Skot Kard

Orson Skot Kard bez zarade od filma “Enderova igra”

Orson Skot KardZbog svojih anti-gej stavova pisac Orson Skot Kard je izazvao bes kod homoseksualaca u SAD, pa su usledile najave bojkota filma “Enderova igra”, koji je snimljen prema njegovom istoimenom bestseleru – javlja PISB.

Sada stiže informacija koja, valjda, treba da “smiri duhove” jer se kaže da je pisac već kompletno isplaćen za ekranizaciju. Ugovor je star više od decenije, pošto je “Enderova igra” davno razvijana, a prema njemu za Karda nije predviđen nikakav profit od zarade filma sa bioskopskih blagajni.

Interesantno je da je Kard naveden kao jedan od producenata filma, ali kaže se da je imao “nulti uticaj” na samu adaptaciju, tako da može samo da zaradi od prodaje romana objavljenog originalno 1985. godine. Trenutno je “Enderova igra” prva na Njujork Tajmsovoj bestseler listi broširanih izdanja.

Prvi izveštaji kritike nisu toliko sjajni – film ima 53/100 rezultat na “Metacritici” sajtu i 64% i 5/10 na “Rotten Tomatoes”. S druge strane prve reakcije starijih fanova su više nego povoljne uz česta navođena kako je reč o jednoj od najvernijih adaptacija neke SF knjige.