Organizatori ”Marsonikona” planiraju regionalni projekat

Nakon uspešno održanog trećeg po redu SF festivala “Marsonikon” u Slavonskom Brodu, organizatori ove manifestacije, članovi SF sekcije “Orion”, odlučili su da javnosti predstave svoje ambiciozne planove za budućnost.

Činjenica je da se raspadom bivše Jugoslavije prostor delovanja regionalnih pisaca i izdavača književne fantastike znatno suzio. Godinama unazad udruženja za promociju fantastike iz Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore planiraju neku vrstu objedinjavanja svih regionalnih scena, u cilju podizanja kvaliteta produkcije i tiražnosti. A ekipa iz Slavonskog Broda, najavila je početak rada na važnim segmentima neophodnim da ova ideja zaživi.

Prvi korak ka realizaciji biće osnivanje regionalnog udruženja pisaca i ljubitelja fantastike. A jedan od prioriteta tog udruženja biće organizacija književnih nagrada, koje bi predstavljale regionalni pandan najznačajnijim svetskim nagradama za fantastiku – “Hugo” i “Nebula”.

Nagrade bi nosile imena “Satir” (nazvanu po delu Matije Antuna Reljkovića, koje važi za jedno od prvih ostvarenja epske fantastike u Hrvatskoj) za fantastična i SF dela, “Ivana” (u čast Ivane Brlić Manžuranić) za dečiju fantastiku i “Monolit” u više različitih kategorija.

Nagrade ne bi dodeljivao žiri već bi za njih glasali svi registrovani članovi udruženja, bez obzira iz koje od zemalja regiona dolazili. Želja organizatora je da nagrade osim značajnog novčanog iznosa čine i prevodi na evropske jezike.

Članovi “Oriona” se nadaju da će ova inicijativa uroditi plodom i da će se saradnja osim među udruženjima zemalja regiona ostvariti i sa udruženjima nekih drugih evropskih zemalja (Mađarskom, Rumunijom, Italijom).