Dejan Ognjanović - Zavodnik

Niška promocija horor romana ”Zavodnik” – u petak, 13-og

Dejan Ognjanović - ZavodnikNovi horor roman Dejana Ognjanovića “Zavodnik” biće predstavljen niškim čitaocima u petak 13. juna (18h) u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”. Pored autora, o knjizi će govoriti dr Dejan Milutinović, profesor srpske i svetske književnosti na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Ognjanović, koji je magistrirao na Filozofskom fakultetu u Nišu sa temom “Gotski motivi u delu E. A. Poa”, a doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu na temu “Istorijska poetika horor žanra u angloameričkoj književnosti”, u svom romanu istražuje kakve horor potencijale nudi paganska zaleđina srpskih narodnih verovanja, kakve tajne kriju polusrušene kuće, stara groblja, u korov zarasle njive, duboke šume, brda i mračne pećine u zabačenom, opustelom selu u brdima jugoistočne Srbije.

“Srpsko selo, naročito ako je zapušteno, u odumiranju, kao što je bio slučaj sa selom Špaj odakle je moja majka, izuzetno je zahvalan ambijent za priče strave”, otkrio je Ognjanović u intervjuu datom Politici. “Iz ovog konkretnog sela, na jugoistoku Srbije, nosim niz prisećanja koja sam godinama planirao da uobličim u zaplet.”

A roman prati profesora iz grada koji dolazi u jedno zabačeno srpsko selo kako bi podučavao dvoje učenika – brata i sestru, koji su ostali bez roditelja. Profesor se ubrzo suočava sa mračnom tajnom koja se nadvija nad decom. O njima brine samo njihova baka, a možda i njihov… preminuli otac.

Do kraja ovog meseca najavljene su još dve promocije ovog romana u Srbiji (23. juna u Narodnoj biblioteci u Negotinu i 25. juna u Domu omladine Beograda) a tokom letnjih meseci knjiga će biti predstavljena i u regionu. Izvesno je Ognjanovićevo gostovanje na Festivalu filma i vina u Ljutomeru (Slovenija), a verovatno će biti upriličene promocije u Banjaluci i Podgorici.

O ovim i drugim promocijama romana “Zavodnik” bićete blagovremeno informisani na našem sajtu.