Nil Gejmen - Okean na kraju puteljka

“Okean na kraju puteljka” knjiga godine u Britaniji

Nil Gejmen - Okean na kraju puteljkaRoman “Okean na kraju puteljka” Nila Gejmena proglašen je od strane britanskih čitalaca za knjigu godine. Glasanje za najbolju knjigu bilo je javno i sprovedeno u organizaciji “National Book Awards”.

“Okean na kraju puteljka” je prva Gejmenova knjiga namenjena odraslima još od 2005. godine, kada je objavljen roman “Anansijevi momci”. Radnja romana počinje dolaskom sredovečnog čoveka na sahranu u mesto u kome je proveo detinjstvo. Međutim, povratak će probuditi mnoge uspomene i prizvati strašnu neupamćenu prošlost.

Posebnu zanimljivost u vezi ove knjige predstavlja piščevo priznanje da “Okean na kraju puteljka” sadrži brojne autobiografske elemente, što je doprinelo da nedugo nakon objavljivanja po ovoj knjizi bude imenovana jedna ulica u Portsmutu, gradu koji se nalazi u blizini mesta u kome je pisac proveo deo detinjstva.

“Do sada nisam napisao knjigu koja je toliko bliska mom srcu”, rekao je Gejmen. “To je priča o sećanjima, magiji, strahu i opasnostima odrastanja. Nisam bio siguran da će se ikome uopšte svideti”.

“Zapanjen sam i oduševljen što je toliko ljudi pročitalo knjigu i preporučilo je svojim prijateljima. Dobiti ‘Nacionalnu nagradu’ je uzbudljivo, ali saznanje da su čitaoci roman ‘Okean na kraju puteljka’ odabrali za knjigu godine je nešto zaista izvanredno. Hvala svima koji su glasali”, rekao je Gejmen.

Nil Gejmen je slavu stekao strip serijalom “Sendmen”, a potvrdio je romanima “Nikadođija”, “Zvezdana prašina”, “Američki bogovi”, “Koralina”, “Anansijevi momci”, “Knjiga o groblju”…

“Okean na kraju puteljka” bi uskoro trebalo da bude objavljen na srpskom jeziku u izdanju “Lagune”.