Dž.K. Rouling - Hari Poter i vatreni pehar

Deca sve ređe čitaju Harija Potera

Dž.K. Rouling - Hari Poter i vatreni peharIstraživanje sprovedeno na osnovu podataka o pozajmljivanju knjiga u britanskim bibliotekama u protekle tri decenije otkriva da donedavno najpopularniji romani za decu danas ostaju zaboravljeni na policama.

Kako javlja B92.net, iako su obeležile generacije mladih čitalaca, knjige o malom čarobnjaku Hariju Poteru Džoane Rouling, stripovi o Asteriksu francuskog dvojca Renea Gosinija i Albera Iderzoa, pa čak i klasici Roalda Dala sve se manje čitaju.

U anketi su upoređivani podaci o 10 najpozajmljivanijih dečijih knjiga i 10 najpozajmljivanijih dečijih pisaca unazad trideset godina.

Ispostavilo se da pomenute knjige i njihovi autori, koji su donedavno dominirali bibliotekarskim listama, polako padaju u zaborav.

Dalovi romani više nisu među deset najpozajmljivanijim knjigama, mada on sam je i dalje na listi najpozajmljivanijih autora gde je zauzeo deveto mesto.

Rouling, koja je svoj prvi od šest Harija Potera objavila 1997. godine, nikada nije ušla na listu najpozajmljivanijih autora, ali su zato njene knjige tokom nekoliko godina bile među prvih pet na listi najpozajmljivanih dela. Prošle godine, međutim, nijedan roman o malom čarobnjaku nije dospeo na taj spisak, a sličnu sudbinu doživeli su i neustrašivi mali Gal i njegova vesela družina.

Zamenili su ih drugi romani i drugi pisci poput Džeklin Vison (“Priča o Trejsi Biker”), Dejzi Medouz (serijal o vilama) i Stefani Mejer (“Sumrak”).

Istraživanje je pokazalo i da su pojedine knjige, kao što je “Tamo gde su divlje stvari” Morisa Sendaka, posle dužeg zaborava ponovo postale jako tražene u bibliotekama.