Ognjanovićevi tekstovi u časopisu Češke kinoteke

Novi broj češkog časopisa za teoriju, istoriju i estetiku filma “Iluminace” (3/2011), koji je izašao krajem novembra, donosi nekoliko odabranih delova iz knjige “U brdima, horori” srpskog pisca i kritičara Dejana Ognjanovića.

Novi broj časopisa, koji je u potpunosti posvećen temi “Žanrovska produkcija u socijalističkim zemljama” uredio je Jaromir Blažejovski. On je iz Ognjanovićeve knjige izabrao i na češki preveo poglavlje “Horor naše strave” (str. 24–27), zatim neznatno skraćenu glavu posvećenu filmu “Već viđeno” (str. 96–108), Česima zanimljivu ne samo zato što je to jedan od najboljih srpskih horora, nego i zato što je Marković češki đak (njegova diploma sa FAMU pominje se nekoliko puta) i završnu reč u knjizi: “Umesto zaključka” (186–188).

Blažejovski se u uvodnom tekstu osvrće na nekoliko novijih, relevantnih izdanja na ovu temu (koje ujedno i citira) kao što su zbornik “Novi kadrovi” i “Svetlo sa tvrđave” a posebno ističe blog “The Cult of Ghoul”, koji uređuje Dejan Ognjanović.

Časopis “Iluminace” izlazi četiri puta godišnje. Objavljuje ga ugledna Češka kinoteka, pa važnost štampanja Ognjanovićevih tekstova time posebno dolazi do izražaja u pravcu reafirmacije naprednih tekovina novijeg srpskog filma.