Objavljeno raskošno ilustrovano izdanje IGRE PRESTOLA

Objavljeno raskošno ilustrovano izdanje IGRE PRESTOLA

Tvrdokoričeno, raskošno ilustrovano izdanje Igre prestola Džordža R.R. Martina upravo je objavljeno na srpskom jeziku u izdanju Lagune.

Ovo posebno izdanje prvi put je štampano na engleskom jeziku 2016. godine povodom obeležavanja dve decenije od objavljivanja prvog izdanja Igre prestola – uvodnog dela proslavljenog Martinovog serijala epske fantastike „Pesma leda i vatre“.

Izdanje je opremljeno umetničkim radovima: slikama u boji koje su posebno izdvojene i crnobelim ilustracijama koje prate svako poglavlje.  Autor ilustracija je Džon Hodžman, koji potpisuje i predgovor.

Kako se ističe u objavi izdavača, Hodžmanovi crteži su udahnuli novi život spletkama i tajnama, romantici i avanturama ove veličanstvene sage, remek-delu epske fantastike koje je preraslo u kulturni fenomen.

Radnja je smeštena u izmišljeno kraljevstvo Vesteros u kojem se sedam plemićkih porodica bori za vlast i kontrolu „gvozdenog trona“.

Zima dolazi. To su reči kuće Stark iz najsevernije zemlje kojom gospodari kralj Robert Barateon iz svoje daleke Kraljevske Luke. Severom u Robertovo ime vlada Edard Stark, gospodar Zimovrela. On živi u miru i udobnosti sa svojom ponosnom suprugom Kejtlin, sinovima Robom, Brenom i Rikonom, kćerima Sansom i Arjom, i kopiletom Džonom Snežnim. Još dalje na severu, iza velikog Zida, prostire se divljina i u njoj strašna, neprirodna bića, zaboravljena tokom dugog leta, prognana u mit. Ali sada zima dolazi i divlja zemlja se budi.

No, neposredna pretnja ipak dolazi sa juga gde je Džon Erin, kraljeva desna ruka, umro pod misterioznim okolnostima. Sada kralj Robert dolazi u Zimovrel, sa celom svitom, sa porodicom, ljupkom ali hladnom i proračunatom kraljicom Sersei, okrutnim i hrabrim sinom Džofrijem, i kraljičinom braćom Džejmijem i Tirionom iz bogate i moćne kuće Lanister. Prvi je mačevalac bez premca, a drugi porodična nakaza briljantnog uma. Sudbonosni susret se primiče, budućnost carstva je neizvesna.

I niko ne obraća pažnju na zemlju preko Uskog mora u kojoj princ Viseris, naslednik pale kuće Targarjena koja je nekad vladala celim Vesterosom, planira da povrati svoje zakonito mesto na tronu. On priprema vojsku divljačkog naroda Dotraka, čiju će vernost platiti jedinim bogatstvom koje mu je preostalo – svojom lepom, nevinom sestrom Deneris.

Roman Igra prestola ovenčan je nagradom Lokus 1997. godine, a 1998. se našao u izboru za prestižne nagrade Nebula i Svetsku nagradu za fantastiku (World Fantasy Award).

Na HBO-u je 2011. godine emitovana prva sezona istoimene TV serije, koja je doživela ogromnu popularnost i postala najnagrađivanija TV serija svih vremena. Iste godine roman Igra prestola je dosegao prvo mesto na Njujork tajmsovoj listi najprodavanijih naslova, a BBC News je 2019. godine ovo Dž.R.R. Martinovo delo uvrstio na listu 100 najuticajnijih romana.

Kolekcionarsko ilustrovano izdanje IGRE PRESTOLA