Od mračne šume do raja

OD MRAČNE ŠUME DO RAJA audio-knjiga posvećena Danteovom jubileju

Povodom 700 godina od smrti Dantea Aligijerija (Firenca, 1265 – Ravena, 1321) priređena je audio-knjiga Od mračne šume do Raja: put kroz Božanstvenu komediju Dantea Aligijerija na trideset i tri jezika posvećena jednom od najznačajnijih književnih dela svih vremena.

Audio-knjiga vodi čitaoca kroz Pakao, Čistilište i Raj i jedinstveno je sredstvo za otkrivanje ili ponovno otkrivanje ove izvanredne poeme koja ne samo da i dalje budi interesovanje čitalaca širom sveta, već je i izvor inspiracije umetnicima, piscima, muzičarima, filmskim i pozorišnim rediteljima.

Osmišljena od strane Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije, audio-knjiga je nastala zahvaljujući saradnji sa Opštinom Ravena, Teatrom dele Albe/Ravena Teatrom i 32 italijanska instituta za kulturu.

OD MRAČNE ŠUME DO RAJA – Dragan Vujić Vujke i Jelena Gavrilović

Snimak na srpskom jeziku sa odabranim odlomcima iz Božanstvene komedije u izvođenju dvoje značajnih srpskih glumaca Dragana Vujića Vujketa i Jelene Gavrilović (prevod: Dragan Mraović, Dereta, 2016) priredio je Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Pored verzija na italijanskom i srpskom jeziku, audio-knjiga je snimljena i u verzijama na: albanskom, arapskom, bugarskom, katalonskom, češkom, kineskom, korejskom, hrvatskom, francuskom, hebrejskom, finskom, galskom, japanskom, grčkom, indonežanskom, engleskom, litvanskom, malteškom, norveškom, poljskom, portugalskom, rumunskom, ruskom, slovačkom, slovenačkom, španskom, svahili, nemačkom, turskom, ukrajinskom i mađarskom.

Promocija ovog projekta biće upriličena tokom 2021. godine, a kratak video prilog sa snimanja audio-knjige na srpskom jeziku možete pogledati ovde: