The Shepherd's Crown

Objavljena poslednja knjiga velikog Terija Pračeta

Knjiga “The Shepherd’s Crown”, 41. deo priče o Disksvetu iz mašte velikog ser Terija Pračeta, objavljena je danas, a još od ponoći su fanovi u Britaniji čekali ispred knjižara kako bi među prvima nabavili po primerak – piše Mondo.rs.

Britanska štampa prenosi da su mnoge knjižare već u ponoć otvorile svoja vrata, i da će produžiti radno vreme zbog vernih Pračetovih fanova.

S druge strane planete, knjižara u Pertu u Australiji uz svaki primerak poklanja i pakovanje papirnih maramica, “jer je ovo stvarno ‘zbogom'”.

Ser Teri Pračet (66) umro je u martu ove godine, osam godina nakon što mu je postavljena dijagnoza rane Alchajmerove bolesti. Iako je Teri nakon postavljene dijagnoze počeo da se zalaže za asistirano samoubistvo, odnosno eutanaziju, njegova porodica saopštila je da je preminuo od komplikacija usled Alchajmera izazvanih jakom infekcijom pluća. Dosledan sebi, Pračet je sa svojim bližnjima udesio da se na njegovom Twitter nalogu objavi vest o njegovoj smrti, i to kao pričica u nastavcima.

Bio je jedan od najpoznatijih pisaca fantastike a svetsku slavu stekao je prvim romanom o Disksvetu koji je napisao 1983. godine. Ukupno ih ima 40, sa novim i poslednjim 41, i bazirani su na svetu ravnom kao ploča koji nose četiri slona, koji, opet pa stoje na leđima džinovske kornjače.

“The Shepherd’s Crown” je peti roman u kojem je glavni lik veštica Tifani Ejking.

Piščeva naslednica, ćerka Rijana Pračet, ranije je objavila da će ovaj roman biti poslednja knjiga njenog oca, i da porodica neće odobriti objavljivanje njegovih nedovršenih rukopisa ili priča.

Poslednji roman Terija Pračeta - ''The Shepherd's Crown''
Poslednji roman velikog Terija Pračeta – ”The Shepherd’s Crown”