Milena Benini - Sveštenica mjeseca

Objavljen roman ”Svećenica mjeseca” Milene Benini

Milena Benini - Sveštenica mjeseca“Zagrebačka naklada” je uoči početka Interlibera izbacila nekoliko novih izdanja hrvatskih pisaca fantastike. Među njima i štampanu verziju romana “Svećenica Mjeseca” Milene Benini, koji je izvorno, tokom 2008. godine, objavljivan u nastavcima na autorkinom blogu.

Roman je komentar na razaračku snagu ratova kakve naši krajevi itekako dobro poznaju, ali i epska priča smeštena u paraistoriju nadahnutu ilirskim i rimskim nasleđem. Svet romana izgrađen je na lokalnim temeljima, a kao poseban kvalitet ističe se raznovrsnost i kompleksnost junaka, koji ni sami često ne znaju da li postupaju ispravno ili ne i ako to čine, da li je to iz ispravnih razloga.

Radnja romana prati isceliteljku Kalaidu koja usred rata i nezapamćeno surove zime na svom imanju brine o izbeglicama ali i jednom zarobljeniku. On odbija bilo kakvu komunikaciju i pored uporne ljubaznosti kojom ga Kalaida obasipa. Međutim, kada se dogodi iznenadni napad zastrašujućih severnjačkih ratnika, zarobljenik će spasiti isceliteljku i obećati joj pomoć kako bi oslobodio njen, a kasnije i svoj dom.

Milena Benini rođena je 1966. godine u Zagrebu. Diplomirala je komparativnu književnost na univerzitetu Sent Džordž u Oksfordu. Autorka je romana “Kaos” (1998) i “Svećenica Mjeseca” (2008, 2014), kao i brojnih novela i kratkih priča. Višestruka je dobitnica “SFera” nagrade. Predaje kreativno pisanje, a njeni eseji o pisanju fantastike zastupljeni su u kolekcijama “The Complete Guide to Writing Fantasy” (2006) i “The Complete Guide to Writing Science Fiction vol. 1: First Contact” (2007) kanadskog izdavača “Dragon Moon Press”.