Stiven King i Piter Straub - Talisman

Novo izdanje ”Talismana” Stivena Kinga i Pitera Strauba

Stiven King i Piter Straub - Talisman“Vulkan” je objavio novo izdanje romana “Talisman” kojim su dvojica velikana savremene fantastike Piter Straub i Stiven King prvi put realizovali zajedničku želju da napišu delo u četiri ruke.

“Talisman” je svojevrstan omaž delima Marka Tvena, što se može naslutiti već iz prezimena glavnog junaka, Džeka Sojera. Otac ovog trinaestogodišnjeg dečaka je mrtav, a majka na samrti. U takvoj situaciji život za njega gubi svaki smisao. Ali iznenadni susret, trgnuće dečaka i podariti mu mogućnost da spasi svoju majku. Biće mu otkriveno postojanje Teritorije, paralelnog sveta u kome kraljica, inače dvojnica dečakove majke, takođe leži na samrtničkom odru. Džekova misija biće da pređe u taj svet i pronađe moćni talisman za spas kraljice.

Roman je premijerno publikovan 1984. godine, a već naredne zavredio je nominaciju za nagrade “Lokus” i “Svetsku nagradu za fantastiku”. Iako je po objavljivanju odmah dospeo na prvo mesto Njujork Tajmsove liste najprodavanijih, kritika mu nije bila naklonjena, a mimo očekivanja kada je King u pitanju, izostala je i filmska adaptacija. Ipak, uprkos skromnijem uspehu nego što se to očekivalo, sedamnaest godina kasnije, Straub i King su objavili nastavak pod nazivom “Crna kuća”. Oba romana su doživela više izdanja na srpskom jeziku.