Dejan Stojiljković - Duge noći i crne zastave

Objavljen novi roman Dejana Stojiljkovića

Novi roman Dejana Stojiljkovića “Duge noći i crne zastave” pojavio se u knjižarama 15. marta 2012. godine.

Radnja romana smeštena je u srednjovekovnoj Srbiji s početka 1386. godine, u osvit trogodišnjeg srpsko-turskog rata, a glavni protagonisti romana – velmože i vitezovi kneza Lazara, kao i njihovi ljuti protivnici predvođeni sultanom Muratom – prikazani su u sasvim novom i drugačijem svetlu.

Daleko od idealizovanih junaka narodnih pesama ili svedenih likova iz istorijskih svedočanstava, Stojiljkovićevi srednjovekovni srpski plemići i turski velikaši pred očima čitalaca pretvaraju se u ljude od krvi i mesa, u gorostasne i nemilosrdne srednjovekovne figure sa manama i strahovima, sumnjama i snovima, usponima i padovima.

Roman počinje učestalim upadima osmanlijskih pljačkaških hordi na teritorije kojima upravlja srpska vlastela. U jednom takvom prepadu, brzi osmanlijski konjanici uspevaju da iz pograničnog manastira ukradu kivot čija je sadržina poznata samo srpskom knezu Lazaru Hrebeljanoviću. Lazar odlučuje da pošalje poteru i za taj zadatak bira dvojicu pripadnika viteškog Reda Zmaja – svog kuma, topličkog vojvodu Milana, i njegovog pobratima, čuvenog mačevaoca Ivana Kosančića. Njima se pridružuje i mladi, svojeglavi vitez Miloš Obilić, koji je zaprosio ruku najmlađe Lazareve kćeri.

Trojka kreće u potragu prateći krvavi trag pljačkaša – od Lazareve prestonice Kruševca do Prilepa gde ih čeka stari prijatelj, kraljević Marko Mrnjavčević. U Prilepu nalaze trgovca starinama za koga se priča da je u dosluhu sa demonima. U isto vreme, silna osmanlijska vojska čeka utaborena kod Serdike, a kada glasovi predaka šapnu na uvo emiru Muratu da je kucnuo čas, on se odlučuje na pokret. Prvo na udaru je pogranično utvrđenje Pirot, čiji je kapetan Lazar Musić, knežev rođak, rešen pre da umre nego da Osmanlijama preda tvrđavu.

Izlazak Stojiljkovićevog romana propraćen je i zvaničnom veb-prezentacijom www.dugenociicrnezastave.rs, koja pored zanimljivih informacija o najznačajnijim pripadnicima srpske vlastele s kraja 14. veka, donosi podatke i o suparničkom taboru, ondašnjim tajnim društvima i viteškim redovima, o srednjovekovnim utvrđenim gradovima, običajima, ratovanju… Uz to, veb-sajt sadrži biografske podatke o autoru, trejler, prikaz i odlomak romana.