Daglas Adams

Žurka povodom 60 godina od rođenja Daglasa Adamsa

Na današnji dan pre šezdeset godina rođen je Daglas Adams, engleski pisac i dramaturg, autor svetski popularne SF satirične trilogije u pet knjiga “Autostoperski vodič kroz galaksiju”.

Iako je preminuo 2001. godine, još uvek ima armiju obožavalaca, koji će zajedno sa njegovim prijateljima i porodicom danas u Londonu organizovati veliku rođendansku žurku.

Program proslave biće zabavan i raznovrstan, a u njemu će učešće uzeti, između ostalih, komičari Teri Džons i Stiven Fraj, kao i muzičar Dejvid Gilmor, gitarista grupe Pink Flojd.

Deo prihoda od prodatih ulaznica biće uplaćen na račun omiljene Adamsove humanitarne organizacije “Save The Rhino”.

Adamsov “Autostoperski vodič kroz galaksiju” prvobitno je, krajem sedamdesetih godina, emitovan kao šestodelni radiodramski serijal na BBC radiju. Kasnije je delo zaživelo u vidu knjiškog serijala, kojeg su činili naslovi: “Autostoperski vodič kroz galaksiju” (1979), “Restoran na kraju Vaseljene” (1980), “Život, Vaseljena i sve ostalo” (1982),”Do viđenja i hvala na svim ribama” (1985) i “Uglavnom bezopasni” (1992).

Prema knjiškom serijalu napravljene su brojne kompjuterske igre, nacrtani stripovi, snimljena istoimena igrana TV serija, a 2005. godine i filmska adaptacija.