Meri Šeli - Frankenštajn

Novo, luksuzno izdanje “Frankenštajna” Meri Šeli

Podelite sadržaj:

Meri Šeli - FrankenštajnKnjižara i izdavačka kuća “Darkvud” specijalizovana prvenstveno za objavljivanje dela iz domena strip umetnosti, nedavno je objavila novo, luksuzno izdanje romana “Frankenštajn” Meri Šeli. Knjiga je ilustrovana desetinama radova poznatog strip crtača Bernija Rajtsona, a uz autorkin predgovor, donosi i predgovor koji potpisuje slavni pisac horora Stiven King.

Skica romana nastala je jedne olujne noći 1816. godine u blizini Ženevskog jezera, kada su pisci Meri Vulstonkraft-Godvin, njen budući suprug Persi Šeli, Lord Bajron i Džon Vilijem Polidori odlučili da naprave malo takmičenje u pisanju jezivih priča. Delo Meri Šeli uskoro je pretočeno u roman o Viktoru Frankenštajnu, mladom naučniku opsednutom idejom da prokreira život galvanizujući mrtvu materiju. Knjiga je dve godine kasnije u Engleskoj objavljena u tri toma pod nazivom “Frankenštajn ili moderni Prometej”, ali potpisana pseudonimom, da bi tek 1823. godine, francusko izdanje romana bilo potpisano pravim imenom Meri Šeli.

Roman “Frankenštajn” se ubraja među dela kojima je začet žanr naučne fantastike. Prema piscu Brajanu Oldisu, nema sumnje da je ova klasifikacija ispravna, jer se glavni lik romana okreće naučnim metodama i modernim eksperimentima u laboratoriji kako bi postigao cilj, koji kasnije donosi fantastične rezultate.

“Doktor Darvin i neki nemački fiziolozi pretpostavljaju da događaj na kojem se ovo književno delo zasniva nije nemoguć”, u uvodnom delu predgovora napisala je Meri Šeli. “Nemojte misliti da pristajem i na najmanji stepen ozbiljne vere u takvu jednu zamisao, pa ipak, uzimajući to kao osnovu za ovo delo mašte, nisam smatrala da samo tkam seriju natprirodnih užasa. Događaj od kojeg zanimljivost priče zavisi oslobođen je hendikepa da bude puka priča o avetima ili opsenama. Priču preporučuje novina situacije, koja se razvija i, ma koliko ona bila nemoguća kao fizička činjenica, pruža mašti tačku s koje može da opiše ljudske strasti obuhvatnije i nadmoćnije nego ijedna druga koja daje uobičajene odnose stvarnih događaja.”

“Darkvudovo” luksuzno izdanje knjige “Frankenštajn” čini 260 stranica. Knjiga ima tvrd povez, a odlomak, koji čini 40 stranica, možete pogledati u PDF formatu na sajtu izdavača.