Milutin Milanković - Kroz carstvo nauka

Novo izdanje knjige ”Kroz carstvo nauka” Milutina Milankovića

Milutin Milanković - Kroz carstvo naukaIzdavačka kuća “Dereta” objavila je treće izdanje knjige “Kroz carstvo nauka” Milutina Milankovića.

Ovo delo svojevrsni je nastavak izuzetno popularne Milankovićeve knjige “Kroz vasionu i vekove”, a kojom se upotpunjuju i produbljuju ideje i slike velikog srpskog naučnika, kroz portrete najvećih umova nauke i filozofije – Pitagore, Demokrita, Aristotela, Arhimeda, Kopernika, Njutna, Darvina…

Milanković predstavlja najznačajnije ideje, naučna i filozofska znanja na kojima počiva zapadnoevropska civilizacija. Tonom i lepotom kazivanja o različitim kulturama i prilikama u kojima su nastajali Milankovićevi junaci, zatim, jezikom i stilom, knjiga “Kroz carstvo nauka”, kao i delo “Kroz vasionu i vekove” nesumnjivo poseduje sve odlike neprevaziđenih naučnih bestselera XX veka.

Milutin Milanković (1879-1958) naučnik je od svetskog ugleda, matematičar, astronom i geofizičar. Tvorac je najsavršenijeg kalendara, jedan od osnivača teorije tektonskih ploča, pionir u raketnom inženjerstvu, osnivač katedre nebeske mehanike na Beogradskom univerzitetu, potpredsednik Srpske akademije nauka.

Objavio je više od 150 radova i knjiga, uključujući i one koje imaju za cilj popularizaciju nauke: “Kroz vasionu i vekove”, “Kroz carstvo nauka”, “Slike iz života velikih naučnika”, “Istorija astronomske nauke od njenih prvih početaka do 1727. godine”. NASA ga je uvrstila među deset najznačajnijih naučnika sveta.

 

Milutin Milanković - Kroz carstvo nauka