“Novi Jerusalim” u “Laguninoj” ediciji

Izdavačka kuća “Laguna” nedavno je objavila novo izdanje zbirke pripovedaka Borislava Pekića “Novi Jerusalim”.

Mada je, u više navrata, pokazao da je jedan od onih majstora pisane reči koji se najbolje snalaze u tzv. velikoj formi, Borislav Pekić je knjigom pripovedaka Novi Jerusalim posvedočio i svoje umeće u gradnji malih formi.

Krećući se u svojim pripovetkama, kao i u romanima, kroz jedan izuzetno dug vremenski okvir, od Vizantije do vremena staljinizma, Pekić je ispisao priče o onim ljudskim sudbinama koje, pored ostalog, u sebi nose i vremensku simboliku. I širina tematskog zahvata, od sudbine stvaraoca do sudbina onih koji žele da menjaju svet i poredak stvari u njemu, svedoči o tome da je Borislav Pekić jedan od onih pisaca koji sa lakoćom lice svoje priče okreću prema vremenu i iskušenjima koje ono nosi.

Pekićev “Novi Jerusalim” objavljen je u okviru “Laguninog” izdavačkog projekta “Izabrana dela Borislava Pekića – književna građa”, koji će do kraja 2013. godine obuhvatitit ukupno trinaest odabranih ostvarenja jednog od najznačajnijih srpskih pisaca. Do sada su, pored “Novog Jerusalima”, u pomenutoj ediciji objavljene knjige: “1999”, “Besnilo” i “Atlantida”, a uskoro bi trebalo da iz štampe izađe još jedan Pekićev roman sa elementima fantastike -“Kako upokojiti vampira”.