Nil Gejmen se vraća “Sendmenu”

Sendmen - Nil GejmenČetvrt veka pošto se pred publikom prvi put pojavio “Sendmen” Nila Gejmena, ovaj nagrađivani autor vraća se grafičkoj noveli koja je od njega načinila svetski poznato ime.

Prva grafička novela o “Sendmenu” i tome kako su okultisti zarobili Morfijusa pojavila se 1988. godine, a Gejman je pre više od 10 godina prestao da piše scenario za popularni strip.

Autor romana “Američki bogovi” i “Koralina” je, međutim, na okupljanju ljubitelja filma, stripa i književnosti – Comic Con u San Dijegu, rekao da 2013. godine planira novu mini seriju kojom će ispričati kako je Morfijus zarobljen.

Nove priče ilustrovaće Džej Ejč Vilijams koji je radio na stripovima “Batwoman” i “Promethea”, a grafičku novelu će objaviti kuća “Vertigo”, prenosi “Gardijan”.

“Kada sam završio sa ‘Sendmenom’, ostala mi je samo jedna priča neispričana – priča o tome kako je Morfijus tako lako zarobljen u prvom ‘Sendmenu'”, rekao je Gejmen.

“Planirali smo da tu priču ispričamo na 20. godišnjicu Sendmena, ali nismo stigli. Sada, sa dolaskom 25. godišnjice Sendmena oduševljen sam i nervozan što će ova priča konačno biti ispričana”, dodao je on.

Grafičke novele o Sendmenu su načinile veliki uticaj u promeni percepcije kritike u odnosu na stripsku umetnost. Svojim sofisticiranim pripovedanjem, Gejmen je ovim ostvarenjem uspeo da stripsku umetnost približi književnoj.

“San letnje noći” kako glasi naziv 19. epizode stripa “Sendmen” nagrađena je 1991. godine uglednom literarnom nagradom World Fantasy Award za kratko prozno ostvarenje, što je bilo svojevrstan presedan, ali i izuzetno važan događaj u istoriji svetskog stripa.