“Booka” objavila roman “Audicija”

Audicija - Rju MurakamiKako prenosi B92.net, izdavačka kuća “Booka”, poznata po akcentu na nove, savremene autore, objavila je novu knjigu japanskog pisca Rjua Murakamija “Audicija”, koga srpski čitaoci znaju po psiho-horor romanu “U miso supi”, takođe, u izdanju istog izdavača.

Kako je objasnio izdavač Ivan Bevc, “Audicija” je novo mračno remek-delo pisac čiji je prethodni roman postao hit u srpskim knjižarama.

Rju (60) koji nije u srodstvu sa nama mnogo poznatijim Harukijem Murakamijem, u samom je vrhu japanske savremene književnosti i autor niza nagrađivanih bestselera, a strana kritika ga je prozvala “Maradonom japanske literarne scene” i “renesansnim čovekom za postmoderno doba”.

Bevc je ukratko dao sinopis roman: o uspešnom biznismenu Aojami koji je odlučio, sedam godina nakon smrti svoje žene, da posluša predlog sina i ponovo se oženi.

Da bi pronašao savršenu suprugu, angažuje Jošikavu, prijatelja koji se bavi produkcijom i organizuje lažnu audiciju za film na kojoj će kandidatkinje u stvari konkurisati za vezu sa Aojamom.

Kada se pojavi Asami, bivša balerina odlučna da postane filmska zvezda, Aojama pomišlja da je našao onu pravu, ali ispostavlja se da je Asami bitno drugačija nego što se predstavlja i priča kreće u potpuno neočekivanom pravcu.

Po ovom kultnom Murakamijevom romanu snimljen je istoimeni kontroverzni film, koji je režirao najznačajniji živi japanski režiser Takaši Mike.

Kritičar nedeljnika “Tajms” je ovaj roman uporedio sa delima Edgara Alana Poa i Dostojevskog, jer njegov autor “deli njihovu fascinaciju najmračnijim dubinama ljudske duše i užasavajućom samoćom zločina. Jezivo i zastrašujuće”.

“Ono po čemu je Murakami slavan, a po nekima i ozloglašen, njegova je sposobnost za stvaranje dobro osmišljenih i majstorski napisanih priča prepunih nasilja, seksa i horora uklopljenih u živopisnu, neonskim svetlima obasjanu i preteću atmosferu tokijskih ulica”, opcenio je nedeljnik “Sandi telegraf”.