Nezavršene priče - Dž.R.R. Tolkin

Tolkinove NEZAVRŠENE PRIČE u novom izdanju

Publik Praktikum je u junu ove godine objavio redigovani prevod knjige Nezavršene priče Džona Ronalda Ruela Tolkina.

Poslednje izdanje na srpskom jeziku (u prevodu Milice Simić), rasprodato je pre dvanaest godina. U oktobru će biti tačno četrdeset godina otkako je, pod uređivačkim perom Kristofera Tolkina, knjiga objavljena prvi put u Velikoj Britaniji.

Pokazalo se u protekle četiri decenije da su Nezavršene priče bile utemeljivač za organizovanje mnogobrojnih neobjavljenih Tolkinovih spisa, koje je njegov sin Kristofer brižljivo uređivao i objavljivao od 1980. do 2018. godine.

Prva verzija tragične sage Deca Húrinova ugledala je svetlost dana upravo u ovoj zbirci, da bi tek 17 godina kasnije „izrasla“ u samostalno izdanje.

Koncept Nezavršenih priča sinhronizovan je sa konceptom Tolkinovog legendarijuma, tj. Dobima, na koja je njegov mitološki opus izdeljen: tri glavna odeljka knjige posvećena su trima dobima, a četvrti odeljak je u isto vreme i dodatak.

U prvom odeljku, po prvi put je objavljena legenda o smrtnom heroju Tuoru i njegovom pronalasku skrivenog vilenjačkog grada Gondolina i saga o Húrinovoj deci, koje hronološki pripadaju Prvom dobu Tolkinove mitologije.

Drugi odeljak prikazao je kreacionistički i eshatološki mit o Númenoru – Tolkinovoj Atlantidi i kratak, nedovršeni nacrt priče o VI numenorejskom kralju Aldarionu i njegovoj kraljici Erendis, te Galadrijelina i Kelebornova seljenja duž Srednje zemlje do utemeljenja u Lorijenu.

Treći odeljak doneo je neobjavljenu priču o gondorskom domostrojitelju Kirionu i njegovom ratnom prijateljstvu sa severnjakom Eorlom koji će osnovati kraljevstvo Rohan, te Gandalfovu verziju pohoda na planinu Erebor, koji se odigrao u Hobitu.

Četvrti odeljak posvećen je majarskim čarobnjacima Istarima (u koje se ubrajaju Gandalf i Saruman), dalekovidim kamenovima Palantirima i gorštačkoj rasi ljudi – Drúedainima, budući da je četvrto Doba Tolkinovog legendarijuma ostalo rudimentirano.

Priče nisu povezane u celinu, tako da se mogu čitati nezavisno i u bilo kom redosledu. Knjiga je organizovana u formi udžbenika ili vodiča, pre nego kao moderni roman, budući da je narativ ispresecan brojnim fusnotama i komentarima urednika o izmenama koje je Tolkin vršio u toku pisanja, a na kraju svakog odeljka data su i opsežna, dodatna objašnjena, vezana za određene segmente narativa.

Nezavršene priče su, dakle, svojim konceptom, slojevitošću i složenošću indirektan uvod u dvanaestotomni udžbeničko-enciklopedijski serijal Istorija Srednje zemlje i nezaobilazno štivo za ozbiljne poštovaoce Tolkinovog literarnog opusa.

Autor ovog teksta je Marko Vasić, jedan od najagilnijih domaćih proučavalaca Tolkinovog književnog rada. Mnoštvo zanimljivih informacija o Nedovršenim pričama, kao i odgovore na neka pitanja u vezi sa grafičkom opremom Publik Praktikumovog izdanja, možete dobiti u videu koji je Vasić objavio na svom YouTube kanalu Barbatus Calvus: