Nettle & Bone

NETTLE & BONE – mračna fantastika i borba za prava žena

Kao što smo navikli, tribinski program Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ poslednjeg ponedeljka u mesecu posvećen je „Fantastičnoj čitaonici“ na kojoj članovi tog društva razgovaraju o aktuelnim delima fantastike koja još uvek nisu doživela prevod na srpski jezik.

Tema „Fantastične čitaonice“ 30. oktobra, od 19 časova u tribinskoj sali Doma omladine Beograda, biće roman Nettle & Bone koji je Ursula Vernon potpisala pseudonimom T. Kingfisher.

Roman Nettle & Bone je ove godine ovenčan nagradom „Hugo“, a tokom 2022. godine našao se u najužem izboru za još dve prestižne nagrade – „Lokus“ i „Nebula“. Reč je o delu koje se opisuje kao zabavna, mračna bajka čiji je centralni motiv borba za prava žena.

Glavna junakinja romana je Mara, najmlađa princeza omalenog kraljevstva Harbor. Ona je bolja u pletenju nego u politikanstvu i srećna je što je poslata u manastir dok njene starije sestre sklapaju političke brakove sa plemićima iz moćnog Severnog kraljevstva. Međutim, kada Mara sazna da je okrutni princ Vorling maltretirao i na kraju ubio njenu najstariju sestru i da će najverovatnije ubiti i drugu, koja je došla na mesto nesrećne žene, Mara odlučuje da preuzme stvari u svoje ruke. Postoji samo jedan problem: Vorling je, baš kao i njegovi preci, pod zaštitom moćne čarobnice kume. Bez obzira na to, Mara kreće iz manastira u svoju misiju, koja će na kraju ozbiljno testirati njene sposobnosti i volju.

U najavi razgovora o knjizi, na FB stranici Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ stoji: „Bajka, high fantasy, klasični RPG ili drama? Ili sve to zajedno? U ovom romanu sa prinčevima i princezama, vešticama, vilama, vitezovima i ćerkama čitamo još jednu avanturu čiji obim samo raste. Ovaj roman Ursule Vernon, pisan pod blago apsurdnim umetničkim imenom T. Kingfisher, dobio je, kako ste već navikli, sve pohvale i sjajne recenzije i stekao je veliku popularnost. Opravdano ili ne? Prodiskutovaćemo.“

Ulaz na „Fantastičnu čitaonicu“ je slobodan.

Nettle & Bone
Nettle & Bone