TARAKAN - Milka Knežević Ivašković

Nagrada ”Rade Obrenović” za roman TARAKAN Milke Knežević-Ivašković

Roman Tarakan Milke Knežević-Ivašković nagrađen je priznanjem „Rade Obrenović“, koje tradicionalno dodeljuje Međunarodni centar književnosti za decu „Zmajeve dečje igre“. Nagrada se dodeljuje za najbolji roman namenjen deci i mladima objavljen u tekućoj godini.

Žiri za dodelu nagrade „Rade Obrenović“: mr Mirjana Karanović, Elizabeta Georgiev i prof. dr Dragoljub Perić (predsednik), svoju odluku obrazložio je rečima:

„Iako bi se, nominalno, mogao odrediti kao roman horor-fantastike, ovo delo nadilazi granice klasično postavljenih žanrova i postaje alegorijska priča o odrastanju, strahovima, porodičnim vezama, simpatiji i ljubomori, kao i neobičnoj empatiji prema Drugom, čak i kada je Drugi oličen u čudovišno produženoj egzistenciji, na više vekova, čija cena je nezaustavivo gubljenje, deo po deo, humanog identiteta. U pokušaju da racionalizuje svoj strah, ali i učeći se otvorenosti prema drugome, glavni lik romana i njegov narator, mali Mihajlo, četrnaestogodišnjak, ljubitelj horor filmova i neko ko tek počinje da otkriva svet književnosti, moraće, suočavajući se sa svojim najvećim strahom u finalnom obračunom sa svojim demonskim prijateljem da pobedi svoj strah, štiteći svoju porodicu.

Delo je retrospektivno pripovedano, s pozicije sredovečnog protagoniste, kao sećanje na traumatično leto 1988. i granični događaj koji mu je obeležio detinjstvo, tako da se ono, u osnovi, može čitati kao dvostruko adresovani tekst, jednako zanimljiv deci i odraslima. Pored mnoštva referenci iz sfere popularne kulture (film, muzika, strip, književnost), specifične atmosfere i samodovoljnog ‘ekosistema’ Kosančićevog venca s kraja osamdesetih, ovaj roman, u vrlo široko zahvaćenoj slici sveta, modeluje intimistički ispripovedanu priču o inicijaciji ostvarenoj pobedom nad (sopstvenim) čudovištem, poput najreprezentativnijih romana Stivena Kinga, transponovanu u diskurs književnosti za decu i mlade.“

Kako se navodi u objavi Međunarodnog centra književnosti za decu „Zmajeve dečje igre“, literarna produkcija romana za decu i mlade tokom 2021. bila je veoma intenzivna, bogata i plodna, tako da je na konkurs za nagradu „Rade Obrenović“, pristiglo gotovo dvostruko više knjiga u odnosu na prethodne godine: ukupno 29 naslova.

Prispeli naslovi odlikuju se velikom heterogenošću narativnih strategija, diskursa i žanrovskih formi, a u užem izboru žirija, pored nagrađenog, bila su još četiri romana: Barbara, Kata i dva čuda jedna – Rastislav Durman, Mali dimničar – R. M. Marko, Izazov – Danica Bogojević i Šazbuka – Rade Tanasijević.

Nagrada „Rade Obrenović“ ustanovljena je 1995. godine u znak sećanja na ovog rano preminulog književnika i dugogodišnjeg direktora „Zmajevih dečjih igara“. Nagrada se sastoji od povelje, plakete i novčanog dela, a dodeljuje se u okviru manifestacije „Decembarski Zmajdani“. Među dosadašnjim laureatima su: Uroš Petrović, Gordana Maletić, Gradimir Stojković, Zoran Penevski

Nagrada „Rade Obrenović“ za roman TARAKAN Milke Knežević Ivašković
Milki Knežević Ivašković nagrada „Rade Obrenović“ za roman Tarakan