Brem Stoker

Na današnji dan 1847. godine rođen Brem Stoker

Na današnji dan 1847. godine, rođen je irski književnik i pozorišni kritičar Brem Stoker, autor romana o Drakuli.

Radio je kao državni činovnik, a kako je bio veliki ljubitelj pozorišta i književnosti, gledao je brojne predstave i pisao prikaze o njima za novine. Takođe, pisao je i kratke priče. Bio je lični asistent glumca Henrija Irvinga i biznis menadžer Irvingovog Licejskog teatra u Londonu.

Inspirisan legendama o surovom vlaškom vojvodi iz XV veka Vladu Drakuli III, stvorio je najpoznatijeg vampira, napisavši 1897. godine roman strave Drakula.

Stoker je u Drakuli dao originalnu interpretaciju legende o vampirima jer je, iako je bio inspirisan narodnim pričama i drugim književnim ostvarenjima, svom junaku dao neodoljivu privlačnost i tako spojio strah od smrti sa žudnjom za besmrtnošću i ljubavi.

Ipak, Stoker nije bio u prilici da uživa u popularnosti svog romana, koji je ostao potpuno nezapažen sve dok ga nije otkrila filmska produkcija. Prvi film urađen prema ovom književnom delu bio je Nosferatu iz 1921, snimljen devet godina nakon piščeve smrti.

Udruženje pisaca horora svake godine u Stokerovu čast dodeljuje nagradu „Brem Stoker“ za vrhunska dostignuća u žanru horora.