Drakulin gost - Brem Stoker

Zbirka priča DRAKULIN GOST Brema Stokera od danas u pretplati

Naredni naslov u Orfelinovoj ediciji „Poetika strave“, i to jubilarni, dvadeseti po redu, biće zbirka priča Drakulin gost Brema Stokera.

Iako je slavni irski književnik napisao trinaest romana, dve biografije, jedan priručnik, jednu knjigu bajki i jednu zbirku priča, ostao je upamćen prvenstveno po gotskom delu kojim je na upečatljiv način rekreirao lik krvoločnog transilvanijskog grofa.

Malo je poznato da je pisao veoma kvalitetne kratke priče, a tome svedoči i pomenuta zbirka Drakulin gost objavljena 1914, dve godine nakon autorove smrti. Kolekciju čine neka od najfinijih i najuzbudljivijih dela kratke proze viktorijanske epohe.

Knjiga je na engleskom jeziku više puta objavljivana, pod različitim nazivima i sa delimično drugačijim izborom priča.

Za izbor priča u Orfelinovom izdanju pobrinuo se urednik edicije „Poetika strave“ dr Dejan Ognjanović, koji se odlučio za sedam priča i jedan odlomak romana: „Drakulin gost“, „Sudijina kuća“, Tajna zlata koje raste“,  „Povratak Ejbela Behene“, „Skvo“, „Pacovska sahrana“, „Stari Hogen: Misterija“, i odlomak iz romana Dragulj sedam zvezda „Dolina čarobnice“.

Pored priča, u knjizi se nalazi anotirani pregled svih zaista značajnih pojava vampira u poeziji, kratkim pričama, novelama i romanima koji su prethodili Stokerovom romanu Drakula, uz pregled najznačajnijih Drakulinih vaskrsenja, reinkarnacija, reinterpretacija i reimaginacija u formi romana nakon Drakule.

Kao i u slučaju svih dosadašnjih naslova edicije „Poetika strave“, i ovu knjigu zatvara stručni pogovor kojim Ognjanović kontekstualizuje i objašnjava Stokerovu poetiku strave, a naročito njegove manje znane, ređe izučavane i nepravedno zapostavljene kratke priče.

Tu je još i biografija Brema Stokera kao i spisak svih izdanja tog autora, objavljenih na srpskom jeziku.

Sve priče je preveo Luka Račić. Dizajn korica i unutrašnje ilustracije uradio je Ivica Stevanović.

Knjiga ima 250 strana i prepoznatljivu luksuznu opremu koja krasi sva izdanja edicije – tvrd, šiven povez, brojne ilustracije, spoljašnju boju stranica…

Pretplata za knjigu trajaće u periodu od 10. avgusta do 10. septembra 2020. godine i u tom periodu njena cena će biti 900 dinara.

Zainteresovani mogu kupovinu u pretplati da izvrše uplatom 900 dinara na račun Orfelin izdavaštva (Kosovska 23, 21000 Novi Sad). Broj računa je: 220-73108-85.

Pretplatnik svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona), kao i naslove knjiga na koje se pretplaćuje šalje na mail adresu: orfelinns@gmail.com.

ZASTUPLJENE PRIČE:

 • „Drakulin gost“
  Priča koja i jeste i nije deo zbivanja iz Drakule: putnik namernik nađe se, tokom žestoke oluje, kraj puste i zloglasne grobnice izvesne grofice, praćen vukovima i senima svog domaćina koji ga očekuje, grofa Drakule.
 • „Sudijina kuća“
  Student matematike veoma povoljno iznajmi sobu u pustoj kući, gde mu noćne časove posvećene učenju remete ogroman pacov – i duh zlog sudije…
 • „Tajna zlata koje raste“
  Kao u najboljim Poovim pričama, međuporodična svađa i potajno ubistvo dovode do jezovito-nekrofilnog rezultata koji se ne da sakriti.
 • „Povratak Ejbela Behene“
  Da li je ljubav jača od smrti? I može li mrtav čovek da ispuni dati zavet, uprkos svim zaverama okrutne sudbine i zločinima beskrupuloznih „prijatelja“?
 • „Skvo“
  Novopečeni bračni par na medenom mesecu u Nirnbergu dođe u notornu Nirnberšku kulu da, pored ostalog, vidi famoznu spravu za mučenje, „Gvozdenu devicu“. Pridruži im se Amerikanac čiji će jedan nepromišljen čin pokrenuti bizaran i krvav sled događaja…
 • „Pacovska sahrana“
  Čovek zaluta na periferiji Pariza u nadrealno-apokaliptički predeo deponije nastanjen ubilački nastrojenim podljudima – ali i jednako krvožednim pacovima…
 • „Stari Hogen: Misterija“
  Beskrajno zabavna brutalno crnohumorna body-horror priča o nizu peripetija koje izazove pronalazak poprilično raspadnutog tela jednog utopljenika na obali mora.
 • „Dolina čarobnice“
  Odlomak iz romana Dragulj sedam zvezda koji se može čitati kao zasebna priča, izolovano od romana, a opisuje pronalazak jedne staroegipatske grobnice i njenu zlokobnu „stanovnicu“, kao i jeziva dešavanja do kojih dovede njena ne-sasvim-mrtva mumija.
DRAKULIN GOST - Brem Stoker
DRAKULIN GOST – Brem Stoker