David Mitchell - The Bone Clocks

Dejvid Mičel osvojio Svetsku nagradu za fantastiku

Tokom završne večeri Svetske konvencije fantastike održane u Saratoga Springsu od 05. do 08. novembra 2015, upriličena je svečana ceremonija dodele Svetske nagrade za fantastiku za najbolja žanrovska književna dela objavljena tokom 2014. godine.

Nagradu u kategoriji najboljeg romana dobio je Dejvid Mičel za delo „The Bone Clocks“. Ova knjiga je već bila u širem izboru za „Man Booker“ nagradu, a poput najpoznatijeg Mičelovog romana „Atlas oblaka“ i ovo delo iz različitih perspektiva sagledava prošlost, sadašnjost i budućnost čovečanstva. Radnja počinje 1984. godine bekstvom 15-ogodišnje Holi od kuće, a završava prikazivanjem globalne ekološke katastrofe i raspada svetskog društveno-ekonomskog poretka sredinom 21. veka.

U kategoriji najbolje novele Svetska nagrada za fantastiku dodeljena je Derilu Gregoriju za „We Are All Completely Fine“, a za najbolju kratku priču proglašeno je ostvarenje „Do You Like to Look at Monsters?“ Skota Nikolaja.

Nagrada za najbolju antologiju pripala je Keli Link, urednici kolekcije kratkih priča „Monstrous Affections“, dok su nagradu za najbolju zbirku podelile Helen Maršal autorka „Gifts for the One Who Comes After“ i Endžela Slejter autorka zbirke priča „The Bitterwood Bible and Other Recountings“.

Svetska nagrada za fantastiku u kategoriji za životno delo, ove godine uručena je Remziju Kembelu i Šeri S. Teper.