My Favorite Thing is Monsters

U DOB-u razgovor o grafičkoj noveli ”My Favourite Thing is Monsters”

Podelite sadržaj:

66. izdanje „Fantastične čitaonice“ biće održano u ponedeljak 25. marta od 19 časova na I spratu Doma omladine Beograda.

Ovoga puta u žiži razgovora o neprevedenim delima fantastike naći će se nagrađivana grafička novela My Favourite Thing is Monsters američke autorke Emil Feris.

Ovo delo je nedavno ovenčano prestižnom nagradom za strip ostvarenja Angulemu, a predstavlja idiosinkratično preispitivanje pop-kulturnih strereotipa o čudovištima, ljudima i ljudskosti.

Zaplet se odigrava vrućih šezdesetih u SAD, gde bolesna devojka istražuje smrt svojih komšija, ne verujući u zvaničnu verziju.

Emil Feris je započela rad na grafičkoj noveli nakon što je obolela od virusa Zapadnog Nila i ostala paralizovana u 40. godini života. Pohađala je školu pisanja pri Institutu umetnosti u Čikagu, a 2010. godine započinje rad na grafičkoj noveli kako bi sebi olakšala oporavak. Stvaralački proces trajao je punih šest godina, da bi ovo ostvarenje svoje prvo objavljivanje doživelo 2017.

Kako se ističe u najavi, My Favourite Thing is Monsters istinski zavređuje često upotrebljavanu odrednicu „grafička novela“, odbijajući da se svrsta bilo u čisto literarni, bilo u stripovski medijum.

Gostujuća moderatorka „Fantastične čitaonice“je Jelena Jokanović, a ulaz na ovo i sva druga dešavanja u organizaciji Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ je slobodan.