Vatra i krv - Džordž R.R. Martin

”Vatra i krv” Džordža R.R. Martina stiže 01. aprila

Dok se s nestrpljenjem čeka na osmu, finalnu sezonu serije Igra prestola čije emitovanje bi trebalo da počne u aprilu, Džordž R. R. Martin je objavio novu knjigu. No, umesto dugo očekivanog naslova Vetrovi zime, krajem 2018. godine objavio je prvi tom dvotomne sage Vatra i krv.

Martin je svoju novu knjigu  šaljivo nazvao „GRRMarilionom“ aludirajući na Tolkinov Silmarilion, posthumno objavljenu knjigu koja uvodi čitaoce u istoriju Srednje zemlje. Vatra i krv nudi vrlo iscrpnu i pažljivo napisanu istoriju Vesterosa.

Prvi tom počinje usponom dinastije Targarjen u Vesterosu, počevši sa Egonom Osvajačem i završava se njegovim potomkom Egonom III. Kroz beskrajne izdaje, prizore užasnih smrti i scene seksa, knjiga prati niz kraljeva i kraljica koji su tokom vekova spletkarili da bi zadržali ili osvojili pravo da sednu na čuveni gvozdeni presto.

Vatra i krv je delimično inspirisana britanskom srednjovekovnom istorijom; mnogi od glavnih likova su zasnovani na stvarnim kraljevima: Egon Osvajač je vrlo sličan Vilijemu s kojim deli nadimak, dok hrabra Deneris mnogo duguje Henriju II.

Tvrdokorni obožavaoci će dobiti odgovore na mnoga pitanja i zagonetke koje je Martin posejao u ostalim knjigama, dok prosečnom čitaocu te sitnice možda neće biti dovoljno zanimljive.

Vatra i krv će se u domaćim knjižarama naći od 01. aprila 2019. godine. Prevod potpisuje Tatjana Bižić.

Vatra i krv - Džordž R.R. Martin
Vatra i krv – Džordž R.R. Martin