Haruki Murakami - 1Q84

Murakamijev “1Q84” najčitaniji u beogradskim bibliotekama

Haruki Murakami - 1Q84Biblioteka grada Beograda proglasila je trotomni roman “1Q84” Harukija Murakamija za najčitanije delo stranog pisca u 2013. godini. Ovo je drugi put za redom da je Murakamijevo najambicioznije delo dobilo epitet najčitanijeg na osnovu podataka o čitanosti knjiga iz 74 beogradske biblioteke.

“1Q84” donosi potresnu ljubavnu priču smeštenu u drugačiju 1984. godinu, u Tokiju nad kojim sijaju dva meseca. U japanskom jeziku slovo Q i broj 9 isto se izgovaraju. Kada se 1Q84 izgovori na japanskom, dobije se 1984, što je direktna aluzija na poznati roman Džordža Orvela koji se više puta i pominje i citira na stranicama ovog dela. Čitalac zajedno sa glavnim likovima lebdi između 1984. godine i paralelnog vremena u godini 1Q84.

Prvi deo ovog kapitalnog romana pokriva period od aprila do juna, drugi od jula do septembra i treći od oktobra do decembra nestvarne 1984. Kroz poglavlja koja se naizmenično smenjuju pratimo priče dvoje glavnih junaka – Aomame i Tenga. Ona je instruktorka borilačkih veština, član misteriozne organizacije koja sprovodi pravdu ubijajući nasilnike… Tengo je profesor matematike u pripremnoj školi, tipičan murakamijevski muški lik – pasivan, bez inicijative, talentovan bez ostvarenja. Njih dvoje spaja jedno pradavno zajedničko sećanje.

Pored Murakamijevog “1Q84”, na listi najčitanijih dela u beogradskim bibliotekama su: “Ruska zima” Dafni Kalotaj, “Zato što te volim” Gijoma Musoa, “Ljubav 14” Federika Moće, “A planine odjeknuše” Haleda Hoseinija…