Nil Gejmen - Okean na kraju puteljka

Novi roman Nila Gejmena od sutra u prodaji

Nil Gejmen - Okean na kraju puteljkaPrevod novog romana Nila Gejmena “Okean na kraju puteljka”, pojaviće se u prodaji od petka 17. januara 2014. godine u izdanju “Lagune”. Tog dana ovo, od strane kritike i čitalaca širom sveta, odlično prihvaćeno ostvarenje moći će da se nađe u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca i sajtovima Laguna.rs i Delfi.rs.

Radnja romana smeštena je u Saseks. Sredovečni čovek se vraća u svoj dom iz detinjstva kako bi prisustvovao jednoj sahrani. Iako je kuća u kojoj je živeo odavno srušena, nešto ga vuče ka farmi na kraju puta gde je, kada je imao sedam godina, susreo izuzetnu devojčicu po imenu Leti Hempstok i njenu majku i baku. Već decenijama nije ni pomislio na Leti, a ipak, dok sedi iza oronule stare farme pokraj jezerceta (jezerceta za koje je ona tvrdila da je okean), preplavljuje ga nezapamćena prošlost. A ta prošlost je isuviše čudna, zastrašujuća i opasna da bi se bilo kome desila, a kamoli malenom dečaku.

Četrdeset godina ranije, neko je počinio samoubistvo u ukradenom automobilu na toj farmi na kraju puta. Ta smrt je, poput vatrometa, pripalila fitilj i odjeknula na nezamisliv način. Oslobođen je mrak, nešto jezivo i krajnje nepojmljivo malom detetu. A Leti – čarobna, umirujuća, prepametna za svoj uzrast – obećala je da će ga po svaku cenu zaštititi.

Nil Gejmen, pisac stripova (serijal Sendmen), priča i romana, radio-drama i filmskih scenarija, dobitnik je brojnih nagrada. Sarađivao je sa Terijem Pračetom, zapažen je kao autor dečije fantastike. Godine 2001. objavljeni su “Američki bogovi”, roman za koji je Gejmen dobio jednu od najprestižnijih nagrada u žanru, nagradu “Brem Stoker” udruženja horor pisaca. Univerzitet Kalifornija uveo je “Sendmena” kao obaveznu lektiru na predavanjima o mitovima, Tori Ejmos je na čak tri svoja albuma izvodila pesme o Nilu Gejmenu, a pisac Norman Majler jednom prilikom je povodom fame oko “Sendmena” izjavio da je konačno dočekao jedan strip za intelektualce.