Ale i bauci

“Ale i bauci” u knjižari Delfi SKC

Aleksandar Palavestra - Ale i bauciU četvrtak, 16. januara u 18 časova, u knjižari Delfi SKC biće predstavljeno treće izdanje knjige “Ale i bauci – Vampirov primerak” autora Aleksandra Palavestre – javlja PISB. Pored Aleksandra Palavestre, autora teksta i dela ilustracija, o knjizi će govoriti Rastko Ćirić, autor grafičkog izgleda knjige i većine ilustracija, Mileta Prodanović, pisac i slikar i Dušan Mrđenović, urednik izdanja.

Treće izdanje kultne knjige “Ale i bauci” A. Peragraša. Ali kakvo! U pitanju je reprint posebnog primerka drugog izdanja (2002) koji je slučajno pronađen, pre nekoliko godina, u lagumima beogradske tvrđave i koji je po svemu sudeći pripadao jednom vampiru! Knjiga je krcata vampirovim zabeleškama, komentarima, skicama, crtežima, isečcima iz novina, uzorcima tkiva (!), pismima… Detaljnom analizom sadržaja utvrđeno je da je vlasnik knjige bio Konstanin Feld (rođen 1691. u Beču, postao vampir 1727, u Savamali…)

Osim novog i bogatog dokumentarnog materijala, knjiga je snabdevena i iscrpnim predgovorom koji rekonstruiše priču o Konstantinu Feldu “vampiru beogradske tvrđave”. Čitaoci će videti u čemu se Feld ne slaže s A. Pergrašom, ko je zastrašivao Joakima Vujića 1826. u manastiru Klisura, da li je francuski konzul u Jedrenu početkom XVIII veka bio vukodlak, kako izgleda lesnikovo runo (priloženo), čiju su kočiju 1737. jurili čopori psoglava oko Niša… Sve to i još mnogo drugih zanimljivosti o neobičnim bićima Balkana.