Grafički roman 1984

Promocija grafičkog romana 1984 u Češkom centru Beograd

U četvrtak, 25. aprila 2024. godine, od 19 časova, u Češkom centru Beograd (Svetozara Markovića 79) održaće se prezentacija srpskog prevoda grafičkog romana 1984. Događaj će otvoriti beseda sa autorom knjige češko-japanskim umetnikom Matijašom Namaijom i predstavnikom izdavačke kuće Darkwood Draganom Jovanovićem. Program će voditi Aleksandar Petrović – Aca Seltik.

U klasičnom delu svetske književnosti Orvelovom romanu 1984, koji se s pravom smatra jednim od najbitnijih distopijskih dela dvadesetog veka, predstavljena je mračna i zastrašujuća vizija budućnosti. Totalitarna Okeanija, superdržava koja u romanu služi kao primer Orvelove vizije u praksi, danas je poznata širom planete, možda baš zbog toga što neke od stvarnih svetskih država, prošlih i sadašnjih, nezahvalno nalikuju ovoj fiktivnoj zemlji.

Matijaš Namai kroz detaljan crtež prikazuje sve što je u romanu bitno. Ne boji se ni eksplicitnih scena niti pokušava da sakrije ili omekša surovu viziju Orvelove imaginacije.

Ulaz na promociju je slobodan. Po završetku oficijelnog dela programa, Namai će potpisivati srpska izdanja svog romana, koji će moći da se kupi i na licu mesta. Gostovanje autora podržano je donacijom Czech Literary Centre.

Promocija grafičkog romana 1984
Promocija grafičkog romana 1984 u Češkom centru Beograd