Mrak dolazi iznutra - Tira Teodora Trunstad

MRAK DOLAZI IZNUTRA – distopijski roman Tire Teodore Trunstad

Izdavačka kuća Heliks objavila je distopijski roman za mlade Mrak dolazi iznutra norveške autorke Tire Teodore Trunstad, koja je za ovo delo 2016. godine dobila priznanje norveške kritike za najbolju dečiju i omladinsku knjigu.   

Mrak dolazi iznutra čitaoce vodi u neimenovani grad u vreme nasilnih sukoba, vanrednog stanja na ivici građanskog rata, prikazujući slom društva u uslovima nestašice hrane, vode i struje, gde institucije više ne funkcionišu, a na ulicama vlada gotovo anarhična atmosfera.

Priča teče iz ugla Lineje i Maksa, dvoje mladih koji su usisani u ovaj nasilni vrtlog i koji će, kako vreme protiče, shvatiti da su njihovi najbliži duboko umešani u vodeće strukture sukobljenih strana. Ovo je roman o preživljavanju, o okrutnosti takve, nasilne realnosti u kojoj ljudi izdaju jedni druge, prijavljuju porodicu i prijatelje, sprovode mučenja kako bi došli do informacija.

Tiru Teodoru Trunstad ne interesuje politička pozadina ovih konflikata, već ljudsko ponašanje u trenucima velikih previranja, degradacija ljudskosti u tragičnim okolnostima u kojima čak ni glavni likovi za koje navijamo nisu izuzeti iz ovog preispitivanja.

Roman je sa norveškog jezika preveo Radoš Kosović.

Tira Teodora Trunstad (1972), norveška autorka, živi i radi u Oslu. Prvi put se čitaocima predstavila 2007. godine zbirkom pesama, da bi nakon toga objavila nekoliko romana za decu i mlade. Bila je nominovana za nagradu Ministarstva kulture Norveške za knjige posvećene deci i mladima (2011), a za roman Mrak dolazi iznutra“ dobila je Nagradu kritike za najbolji dečji i omladinski roman (2016). Istu nagradu je dobila i 2019. godine za roman Muzika za slepe miševe.

MRAK DOLAZI IZNUTRA - Tira Teodora Trunstad
MRAK DOLAZI IZNUTRA – Tira Teodora Trunstad