Raša Popov - Mokrinski patuljci

“Mokrinski patuljci”, mali roman za decu

Raša Popov - Mokrinski patuljciPoznati pisac za decu Raša Popov pripremio je novo delo. “Mokrinski patuljci” je dečiji roman o nevidljivim patuljcima, koji žive ispod kupusa, pod zakletvom da pomažu svojim domaćinima – navodi RTS.

Mada ima 80 godina, Raša Popov je i dalje aktivan, rado se druži s decom i nastavlja da stvara za njih. “Mokrinski patuljci” njegovo je novo delo, koje naziva malim romanom za decu. Knjigu je ilustrovao Mladen Anđelković, a objavila ju je čačanska “Pčelica”.

Knjiga “Mokrinski patuljci” plod je staračkog prisećanja moga detinjstva, kaže Popov.

Odrastao je među pilićima, kvočkama i psima i uživao u neverovatnim događajima u zelnoj bašti iza kuće. Upravo je o njima pripovest.

Glavni junaci su dobri patuljci koji žive u podzemnom paviljonu ispod kupusa i pod zakletvom su da pomažu vlasnicima domaćinstva.

“Patuljci su nevidljivi, jedino pradeda i njegov praunuk, to bi bio kao Raša, imaju jednu specijalnu šaru na dlanu, ovako ravnu šaru na dlanu. Oni su obdareni da vide te čarobne patuljke… Bilo bi lepo da čarobni patuljci postoje”, kaže Raša Popov.

Veruje u nevidljiva bića i misli da su oko nas i oni koji fizički napuste ovaj svet. Naziva ih senkama. Kaže da je bio zaprepašćen galaksijama koje je otkrio Hablov teleskop.

“Samo sam se ovako hvatao za glavu i pitao se otkuda ovo, kako to da postoji. Jer nije samo naša galaksija tajanstvena i lepa, nego su i sve galaksije tajanstvene i lepe. Prema tome, pošto je svet čudesan, mora da postoje i patuljci”, kaže poznati pisac za decu.

Raša Popov poručuje roditeljima i vaspitačima da opraštaju i vole decu, a deci da čitaju knjige zato što su one bolja fantazija od kompjutera.