Mladi gavranovi - Megi Stivoter

Roman ”Mladi gavranovi” uvod u novi serijal Megi Stivoter

Od autorke popularnog serijala „Vukovi iz Mersi Folsa“ Megi Stivoter, na srpskom jeziku je nedavno objavljen roman Mladi gavranovi, koji čini uvodni deo izuzetno uspešne tetralogije „Gavran“. Knjigu je objavila izdavačka kuća Publik Praktikum, koja je luksuznim izdanjima Tolkinovog remek dela Gospodar prstenova, serijalom „Smrtonosne mašine“ Filipa Riva, i drugim popularnim naslovima, pokazala ozbiljnu rešenost da obeleži domaću scenu fantastike na kraju 2018. godine.

Kritika i čitalaštvo ujedinjeni su u oceni da knjige iz „Gavran“ tetralogije predstavljaju ubedljivo najviši domet u dosadašnjem proznom opusu mlade američke autorke. A kao naročiti kvaliteti istaknuti su izbrušeni stil, zrelost i izuzetna karakterizacija likova.

Knjiga Mladi gavranovi donosi priču urbane fantastike za mlade, u čijoj suštini se nalaze teme o kriznom periodu odrastanja, odvajanju od porodice, međuljudskim odnosima, sukobu generacija, odbacivanju i istovremenom pronalaženju novih veza u potpuno drugačijem obliku…

Za razliku od drugih članova svoje porodice vidovnjaka, Blu Sardžent nije imala sposobnost predviđanja ili uočavanja bilo čega nadnaravnog. Ali život mlade devojke, svejedno je bio obeležen proročanstvom da će mladić u koga se istinski bude zaljubila, umreti onog trenutka kada ga prvi put bude poljubila.

Svake godine 24. aprila, u noći uoči Svetog Marka, Blu sa svojom majkom, proročicom Morom, odlazi do stare napuštene crkve u čijoj porti dočekuju duše ljudi koji će umreti u narednih 12 meseci. Ovaj ritual neizostavan je u Morinoj vidovnjačkoj praksi, jer zahvaljujući njemu ima mogućnost da svojim mušterijama najavi tragičan događaj kakav je smrt najbližih ili čak smrt njih samih.

Na jednoj takvoj seansi, u svojoj šesnaestoj godini, Blu po prvi put u životu uspeva da uoči neku dušu i to dušu mladića po imenu Genzi, koji u njenom gradiću pohađa akademiju Aglionbi. Momke sa te akademije, koji sebe nazivaju „Mladi gavranovi“, bije glas da donose samo nevolje. Ali Blu će, uprkos lošoj reputaciji akademaca, pokušati da sazna nešto više o mladiću čiji duh je videla.

Prevod knjige Mladi gavranovi uradila je Jelena Katić Živanović.

Megi Stivoter (1981) je svestrana umetnica, koja se, pored pisanja, s uspehom bavi muzikom i slikanjem. Diplomirala je istoriju na koledžu Meri Vašington. Živi na seoskom imanju u Virdžiniji.

Prema knjigama iz tetralogije „Gavran“, Vorner Bros priprema TV seriju. Pilot epizodu će režirati Ketrin Hardvik, koja je potpisala režiju filma Sumrak (Twilight) iz 2008. godine.

Megi Stivoter - Mladi gavranovi
Megi StivoterMladi gavranovi