Deca vremena - Adrijan Čajkovski

Nagrađivano SF delo ”Deca vremena” Adrijana Čajkovskog

Jedan od najznačajnijih autorskih glasova savremene britanske fantastičke scene, Adrijan Čajkovski, konačno je predstavljen čitaocima u Srbiji. U izdanju Lagune upravo je objavljen njegov naučnofantastični roman Deca vremena, koji je 2016. godine ovenčan nagradom „Artur Č. Klark“.

Ovo ostvarenje neobuzdane mašte, prepuno ideja, neočekivanih obrta, pisano izvanrednim pripovedačkim stilom, donosi šarm klasičnih naučnofantastičnih dela. Sam autor je studirao zoologiju i psihologiju, što je na najbolji način iskoristio u delu za izgradnju likova i detaljna osmišljavanja tuđinske vrste. Ako se u obzir uzme i činjenica da je prevod uradio uvek izvrsni Goran Skrobonja, čini se da je preporuka za čitanje ove knjige potpuna.

A priča koju nam roman donosi smeštena je u budućnosti, nakon što je Zemlja pretrpela nuklearno uništenje. Poslednji ostaci ljudske rase napustili su devastiranu matičnu planetu, u očajničkoj potrazi za novim domom među zvezdama. Prateći stope svojih predaka, oni otkrivaju najveće blago prethodnog doba – svet teraformiran i pripremljen za ljudski život.

Ali u tom novom raju nije baš sve potaman. U dugim godinama otkad je planeta bila napuštena, rad njenih graditelja urodio je katastrofalnim plodovima. Planeta ih ne čeka netaknuta i nenaseljena. Njeni novi gospodari pretvorili su je iz utočišta u najgori košmar čovečanstva.

Adrijan Čajkovski rođen je u Linkolnširu 1972. godine. Studirao je zoologiju, psihologiju i završio pravo. Povremeno se bavi amaterskom glumom. Najpoznatiji je po serijalu „Shadows of the Apt“ i romanu Deca vremena. Dobitnik je priznanja „Artur Č. Klark“ (2016) i Britanske nagrade za fantastiku (2017).

Prava za ekranizaciju knjige Deca vremena otkupila je kompanija Lionsgate 2017. godine.

Adrijan Čajkovski - Deca vremena
Adrijan Čajkovski – Deca vremena