Lux Perpetua - Andžej Sapkovski

”Lux Perpetua” – završni tom ”Husitske trilogije” A. Sapkovskog

Poslednji tom „Husitske trilogije“ poljskog pisca Andžeja Sapkovskog, roman Lux Perpetua, nedavno je objavljen u izdanju Čarobne knjige.

Ovim delom zaokružuje se izuzetna istorijska fantazija započeta knjigama Kula ludaka i Božiji ratnici.

U „Husitskoj trilogiji“ se mešaju stvarni istorijski događaji sa elementima fantastike, a Sapkovski je, uprkos svetskoj popularnosti „Sage o vešcu“, smatra svojim životnim delom.

Radnja serijala smeštena je u Češkoj, Šleziji i Poljskoj u prvoj polovini petnaestog veka tokom sukoba Husita sa Rimokatoličkom crkvom. Roman Lux Perpetua opisuje događaje iz perioda od 1429. godine pa sve do sloma husitske frakcije taborita 1434. godine.

Glavni junak Rejnevan je još uvek u nevoljama: prate ga prozaični agenti obaveštajne službe, kao i nečiste sile koje uopšte ne kriju svoje dijaboličko poreklo. Ali to su okrutna i opasna vremena u Šleziji i Češkoj, kroz koje su prolazili krstaški pohodi i husitske odmazde, kad se nije znalo za reč „milost“ i kad su se s božjim imenom na usnama klale hiljade nevinih ljudi.

Rejnevan veruje u religijsku obnovu i staje na stranu Husovih pobornika, čak i kada oni čine neverovatne zločine. On, medikus i travar, idealista i nesebičan zaštitnik bolesnika i stradalnika, mora da se ostvari u ulozi husitskog špijuna, diverzanta, ubice i nemilosrdnog osvetnika.

Rastrzan između obaveze i glasa srca, sve stavlja na jednu kartu – samo da izvuče voljenu iz ruku neprijatelja.

Prema ocenama kritike, „Husitska trilogija“ na jedinstven način opisuje okrutnost rata i negira versku netrpeljivost, a čitaoci su složni u oceni da ovaj serijal donosi sve ono najbolje na šta su navikli čitajući popularnu „Sagu o Vešcu“.

Prevod knjige s poljskog jezika uradila je Zorana Perić.

Andžej Sapkovski - Lux Perpetua
Andžej Sapkovski – Lux Perpetua