Milisav Popović

MILISAV POPOVIĆ

Milisav Popović

Milisav Popović rođen je 1978. godine u Nikšiću. Na beogradskom Fakultetu političkih nauka 2003. godine diplomirao na politikologiji za međunarodne odnose. Prvi je profiličar na prostoru Srbije i Crne Gore. Radio u Ministarstvu inostranih poslova, a potom i kao savetnik gradonačelnika Podgorice za evropske integracije.

Kolumnista Ruske gazete (izdanje za region), kolumnista dnevnih novina Dan (isključivo u segmentu kulture) kao i saradnik više stranih časopisa (u sferi struke – evropske integracije).

Objavio knjigu epske fantastike Zaboravljena Gora (2008) o mitskim bićima sa ovdašnjih prostora.

Krajem 2008. godine za knjigu Zaboravljena gora dobija prvu nagradu za prozu na međunarodnoj književnoj manifestaciji „Orfejeva lira“ Akademije za evropsku kulturu, a početkom 2009. godine nagradu za najbolju knjigu u izboru gledalaca TV Atlas.

Zaboravljena gora se 2009. godine našla i u užem izboru za nagradu „Miroslavljevo Jevanđelje“.

Njegov etno-mitološki esej o Crnoj Gori pobjeđuje na konkursu američkog National Geographic-a. Objavljen u specijalnom izdanju National Geographic Travelera50 places of lifetime (50 najljepših mjesta na planeti) – oktobar 2009. godine. Ovo izdanje se objavljuje jednom u 10 godina i predstavlja jedan od najznačajnijih proklamatora razvoja turizma u svijetu. Popovićev esej je Crnoj Gori donio slavu i zbog činjenice da je naslovnica tog časopisa upravo posvećena motivu iz ove države (Sveti Stefan).

Početkom 2010. godine Popović dobija nacionalnu nagradu za autora godine pod nazivom “Wild Beauty Award” koju mu dodjeljuje predsjednik države Filip Vujanović. ACLA (American Comparative Literature Association) je početkom 2011. godine napravila presjek najznačajnijih crnogorskih novelista. Na spisku se pored tri, istoriji već poznata imena, našlo i ime Milisava Popovića. Ovog puta, izbor autora Zaboravljene gore je zasnovan na kolumnama i njihovim neobičnim sadržajima koje su izašle van granica Crne Gore.

Početkom 2011. godine postaje direktor Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” u Podgorici, s ciljem da izgradi novi imidž najstarije kulturne institucije u Crnoj Gori. Juna 2012. (po obavljenom poslu) napušta poziciju direktora i vraća se u kabinet Gradonačelnika da ponovo obavlja poslove iz domena međunarodne saradnje i evropskih integracija.

Krajem 2011. godine izlazi nova knjiga Pred buđenje koja postaje jedno od najtraženijih djela u regionu.

Zvanična veb-prezentacija: www.milisav.me