Esej Milisava Popovića u specijalnom izdanju National Geographic Traveler-a

Milisav PopovićPočetkom oktobra je za tržišta Kanade i Sjedinjenih Država objavljeno specijalno izdanje časopisa National Geographic Traveler, koje izlazi jednom u deset godina. Naslovljeno kao “5o Places of a Lifetime”, ovo izdanje donosi pedeset priča o interesantnim turističkim lokacijama iz celog sveta, a potpisnik eseja o Crnoj Gori je mladi autor zbirke priča “Zaboravljena gora”, Milisav Popović.

U tekstu pod nazivom “Balkan Showpiece”, objavljenom u segmentu “Country Unbound”, Popović govori o šest znamenitih lokacija u Crnoj Gori, na ovaj način predstavljajući 40-milionskoj čitalačkoj publici: Perast, Sveti Stefan, maslinjake u Baru, Manastir Ostrog, Žabljak i Taru. Kroz profilnu priču o odabranim lokacijama, Popović provlači elemente ovdašnjih legendi i mitova, ali to čini tek ovlaš, bez želje da opterećuje onog ko se prvi put susreće s konceptom.

Interesantno je naglasiti da su pedeset najlepših destinacija na svetu predstavile javne ličnosti, koje je, po posebnom kriterijumu, odabralo uredništvo National Geographic-a, pa se Popović, tako, našao u društvu svetski poznatih imena, kao što su: pisac Ričard Preston,  glumac i režiser Daglas Kapland, meksička novinarka Dženifer Klement i drugi.

Skeniranu stranicu National Geographic Traveler-a, na kojoj je objavljen tekst Milisava Popovića možete pogledati na ovom mestu.