Mi ostali samo živimo ovde - Patrik Nes

”Mi ostali samo živimo ovde” – Patrik Nes

U izdanju Kreativnog centra objavljen je roman „Mi ostali samo živimo ovde“ Patrika Nesa. Knjiga je objavljena u ediciji „Tranzit“, namenjenoj mladoj čitalačkoj publici.

Višestruko nagrađivani autor fantastike se u svojoj najnovijoj knjizi poigrava žanrom čime pridobija istovremeno i ljubitelje fantastične književnosti i one koji to nisu.

Junak knjige je sedamnaestogodišnji Majki, anksiozni tinejdžer koji posmatra i komentariše svet na duhovit, oštar i uvrnut način. Živi u nimalo jednostavnoj porodici i brine o svemu o čemu tinejdžeri obično brinu: o ljubavi, komplikovanim odnosima s prijateljima, seksu, roditeljima, o tome kako ga vršnjaci prihvataju, ali i o onome što nije baš svakodnevna briga – da li će škola u koju ide biti tu bar dok on ne maturira i dok ne prođe maturska proslava ili će nestati u strašnom haosu, kao što se to već mnogo puta dotad dešavalo.

Naime, dok pratimo svakodnevne Majkijeve dileme i postepeno ulazimo u njegov komplikovani svet, saznajemo da oko njega postoji paralelni svet nepoznatih sila, plave svetlosti, bogova, kao i takozvane indi dece, onih koji su upleteni u mračne i razorne događaje čija priroda Majkiju sasvim izmiče.

Upravo je to glavna čar Nesovog romana – žanr fantastike okrenuo je naopačke, pa u centru zbivanja nisu izabrani junaci koji se bore sa silama mraka i spasavaju svet, već marginalci, oni koji pokušavaju da usred svega što se dešava žive svojim normalnim životom i koji tu borbu samo posmatraju, bivajući tek ponekad okrznuti njome. Čitalac je pritom privilegovan jer iz uvodnih tekstova poglavlja – u kojima se na ironičan način opisuju dešavanja u svetu mračnih sila uz korišćenje svih klišea ovog žanra – saznaje o tim zbivanjima više od glavnog junaka.

Roman „Mi ostali samo živimo ovde“ duhovit je, zabavan i vuče vas da ga pročitate u jednom dahu, a pošto je reč o vrhunskom piscu, za razliku od mnogih drugih popularnih dela fantastične književnosti, navodi vas da posle čitanja ozbiljno razmislite o važnim životnim temama, ali i o prirodi samog žanra.

Patrik Nes
Patrik Nes

Patrik Nes rođen je 1971. godine u Virdžiniji. Studirao je englesku književnost na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji. Pisanjem za decu i mlade počeo je da se bavi 1999. godine, kada se preselio u London.

Napisao je do sada dva romana i jednu zbirku priča za odrasle i šest romana za mlade. Među njima se izdvaja trilogija „Haos koji hoda“, kao i knjiga „Sedam minuta posle ponoći“, po kojoj je napisao i scenario za film.

Osvojio je sva velika priznanja u oblasti književnosti za decu, a posebno je zanimljivo to što je Nagradu Karnegi, najznačajniju nagradu za dečje knjige u Velikoj Britaniji, osvojio dva puta zaredom!

Pored pisanja knjiga i scenarija, predaje kreativno pisanje na Univerzitetu Oksford i radi kao književni kritičar za engleski list Gardijan. Živi i radi u Londonu.