Poslednji grad - Nebojša Petković

Objavljena priča iz univerzuma trilogije ’’Poslednji grad’’

Nebojša Petković, pisac trilogije „Poslednji grad“ objavio je priču „Kovčeg s blagom“ u elektronskoj formi, smeštenu u istom postapokaliptičkom univerzumu kao i pomenuti serijal.

Želja talentovanog pisca je da uradi više kratkih proznih ostvarenja kojima bi predstavio potencijal stvorenog univerzuma i ispripoveda priče koje nisu u direktnoj vezi sa radnjom opisanom u samom troknjižju.

„Priča ‘Kovčeg sa blagom’ predstavlja jednu od nekoliko koje planiram da uradim u skorijoj budućnosti, a kojima je zajedničko to što pripadaju svetu ‘Poslednjeg grada’“, za sajt Art-Anima otkriva Petković. „Vremenski okvir kretaće se nekoliko godina ili decenija ranije ili kasnije od onih u romanu, ali uvek u postapokaliptičnoj epohi.“

„Ova priča, konkretno, odigrava se paralelno i nije u direktnoj vezi sa onom glavnog toka trilogije. Mesto zapleta je famozna Fabrika koja je bila aktuelna u prvom delu trilogije (‘Poslednji grad: Potraga’), a vodeći likovi su uglavnom novi, sa nekim starim, epizodnim. Vremenski je smeštena u period pred kraj druge knjige (‘Poslednji grad: Rat’), tj. posle pada Majdana, a u jeku rata klanova“, precizira Petković.

Trilogija „Poslednji grad“ opisuje svet koji je posle pola veka od strašnog i devastirajućeg rata vraćen u okvire srednjovekovne, mračne i paganizmom oživljene stvarnosti, svet u kome se malobrojni „preostali“ trude da prežive između surovosti novih gospodara organizovanih u ratničke klanove i onoga što je razaranje ostavilo iza sebe kao svoj zastrašujući nakot.

Kompletnu trilogiju, koju pored „Potrage“ i „Rata“ čini i završni deo – „Izdaja“, objavila je izdavačka kuća Portalibris.

Poslednji grad