Mesto sletanja “Kjuriositija” imenovano po Bredberiju

Rej BredberiRover “Kjuriositi”, koji je pre dvadesetak dana sleteo na površinu Marsa, započeo je kretanje po tlu ove planete 22. avgusta, upravo na rođendan nedavno preminulog velikana naučnofantastičnog žanra Reja Bredberija.

Naučnici angažovani na projektu “Kjuriositi” odlučili su da tim povodom mesto sletanja rovera nazovu po ovom slavnom piscu, što je agencija “Nasa” i odobrila.

“Tim naučnika je lako izabrao ime”, rekao je na pres konferenciji održanoj 22. avgusta Majkl Majer, vodeći naučnik “Nasinog” programa za istraživanje Marsa, i dodao: “Mnogi od nas i milioni drugih čitalaca bili su inspirisani pričama Reja Bredberija o mogućem životu na Marsu.”

Rej Bredberi je u junu preminuo u 92. godini života. Njegova prva knjiga “Marsovske hronike” prikazuje živu sliku istraživanja Marsa kroz seriju kratkih priča. Knjiga je objavljena 1950. godine a kasnije je adaptirana za TV serije i video igru.

U stvaralačkoj karijeri dugoj preko 70 godina Rej Bredberi je inspirisao generacije čitalaca da maštaju, razmišljaju i stvaraju. Zahvaljujući izuzetno plodnom opusu – koji čine stotine kratkih priča, gotovo pedeset knjiga, kao i brojne poeme, eseji, opere, pozorišni komadi i scenariji – Bredberi spada među najpoznatije literarne stvaraoce savremenog doba.

“Danas bi bio 92. rođendan Reja Bredberija, ali on je već dostigao besmrtnost svojim kratkim pričama i knjigama”, rekao je Majer. “Njegove knjige su nas istinski inspirisale. Njegove ‘Marsovske hronike’ inspirisale su našu radoznalost.”

Ovaj gest agencije “Nasa”, kojim se odaje svojevrsno priznanje naučnofantastičnom žanru nije usamljen. “Nasa” je prošle godine u saradnji sa izdavačkom kućom “TOR Forge” organizovala konkurs za naučnofantastične romane i obećala aktivno angažovanje svojih naučnika i inženjera na pružanju pomoći piscima.

A takav odnos svemirske agencije ni malo ne čudi, ako se ima u vidu da je dobar deo njenih zaposlenih zakoračio u svet nauke upravo zahvaljujući književnom SF žanru.