MARS - Asja Bakić

MARS Asje Bakić i pred srpskom čitalačkom publikom

Podelite sadržaj:

Izdavačka kuća Štrik objavila je zbirku priča Asje Bakić Mars – prenosi PISB. Ova Tuzlanka živi i radi u Hrvatskoj, a upravo ova zbirka priča je objavljena 2019. u SAD, u izdavačkoj kući Feminist Press iz Njujorka, a Publishers Weekly uvrstio ju je na godišnju listu najboljih proznih naslova objavljenih na engleskom jeziku.

U deset nadrealnih priča prepliću se distopijski prostori zagrobnog sveta i postapokaliptične Evrope. Žena zombi, žena kiborg, spisateljica prognana na drugu planetu, klonirana žena – ujedinjene su energično i beskompromisno protiv ograničenja koje društvo nameće.

Ova zbirka oslanja se na dva uobičajena skupa asocijacija koje „crvena planeta“ priziva u pop-kulturnom imaginariju. S jedne strane, to su konvencije naučne fantastike, kojima se u svojim pričama autorka poigrava oblikujući distopijske svetove budućnosti, a s druge to je popularni mit o Marsu kao „muškoj“ planeti, koji je osporen feministički profiliranim, borbenim, a katkad i opasnim junakinjama Asjinih priča.

Asja Bakić - MARS
Asja Bakić – MARS