SAHALIN - Eduard Verkin

SAHALIN – postapokaliptični roman Eduarda Verkina

Vulkan izdavaštvo domaćim ljubiteljima fantastike predstavlja postapokaliptični, naučnofantastični roman Sahalin 46-ogodišnjeg ruskog pisca Eduarda Verkina. Radnja romana opisuje svet nakon globalnog nuklearnog sukoba i strahote ljudskog postojanja u novonastalim uslovima.

Ovaj roman je prvo delo koje je Verkin – inače, najpoznatiji kao pisac za decu – napisao za odrasle. Objavljen je 2018. godine i postigao veliki uspeh u Rusiji, zavredivši dve nominacije za prestižne ruske književne nagrade. Knjiga je do sada otkupljena za prevod na 13 jezika.

Roman donosi priču o svetu koji je uništen zahvaljujući nuklearnom ratu između Sjedinjenih Država i Severne Koreje. Netaknuti su ostali samo Japan i rusko ostrvo Sahalin, gde se život zbog prenaseljenosti pretvorio u pakao. Civilizacija je praktično prestala da postoji. Od starih prestonica ostala su samo pusta polja spaljena bombama. Tamo gde radijacija nije ubila na mestu, hara nezaustavljiva pošast – virus koji zaražene pretvara u žive leševe.

Iz Japana na ostrvo dolazi Lila, mladi futurolog na opasnoj istraživačkoj ekspediciji. Ako uspe, možda će otkriti kakva budućnost čeka ljude. Ostrvo Sahalin je zona tranzita između Japana i pakla koji se proteže ostatkom planete, mesto na kojem se prognani bore da prežive, mesto na kojem završavaju oni koji ne zaslužuju da žive u društvu. Lila će uskoro saznati da je Sahalin mnogo više od kaznene kolonije. On je odgovor na to zašto je čovečanstvo na ivici istrebljenja, utonulo u divljaštvo i ludilo.

Prevod romana potpisuje Gabrijela Čović.

Eduard Verkin je rođen 1975. godine u Vorkuti na severu Rusije. Studirao je istoriju i pravo na Siktivkarskom državnom univerzitetu. Član je Saveza pisaca Rusije. Dobitnik je više književnih nagrada, među kojima i nagrade „Novi Horizonti“ koja se dodeljuje za dela iz domena naučne fantastike.

SAHALIN - Eduard Verkin
SAHALIN – Eduard Verkin