E, jbg - Vladimir Kovaljenko

Objavljen roman E, JBG! ruskog pisca Vladimira Kovaljenka

Upravo je u izdanju Presinga objavljen prevod romana E, jbg! (2018) mladog ruskog pisca Vladimira Kovaljenka, koji je u Rusiji postigao veliki uspeh i kod publike i kod kritičara.

Roman pripada u Rusiji vrlo razvijenoj tradiciji metafizičke fantastike kakvu poznajemo iz dela Gogolja, Bulgakova ili Dostojevskog i daje značajan doprinos žanru iz perspektive savremenog trenutka.

Smrt skromnog peterburškog penzionera pokreće čitav lanac sličnih, neobičnih i neobjašnjivih smrti, dok knjiga koju novinar žute štampe ukrade iz žrtvinog stana, ukazuje da se iza svega krije sukob od kog zavisi ne samo sudbina Rusije, nego i sveta. Kroz furioznu i dinamičnu potragu za rešenjem misterije, kao i ličnu potragu za smislom sopstvenog postojanja, novinar se sreće sa afričkim bogovima, tajkunima, agentima malo poznatih ali moćnih tajnih službi, lekarima koji ljudima obećavaju besmrtnost u ovom svetu, mrtvim piscima, oživelim predmetima, pa i Postmodernom lično.

Prevodilac romana Vladimir Kolarić, autor je i pogovora u kome kaže: „Roman savremenog ruskog pisca Vladimira Kovaljenka je veoma čitljiv, duhovit, svež i inventivan. Iako podnaslov sugeriše da je ovo roman o pisanju i piscima, on se bavi osnovnim tajnama pred kojima svi mi stojimo, vraćajući dostojanstvo književnosti, koja i u značajno drugačijem obliku od klasične ruske literature, ali u kontinuitetu sa njom, ostaje kadra da se suoči sa onim najvažnijim u našim životima.“

Vladimir Kovaljenko je autor romana E, jbg!, Ispod noktiju, Ništa i Tok Tok. Njegova dela su nominovana za najprestižnije ruske nagrade, kakve su „Nos“, „Velika knjiga“ i „Jasna Poljana“ i dobitnik je ugledne nagrade za mlade pisce FIKŠN 35. Učestvovao je u brojnim forumima, književnim susretima i seminarima i pobednik je značajnog ruskog spisateljskog foruma „Lipki“. Predavač je na univerzitetu u Sankt Peterburgu i redovno drži javna predavanja na teme savremene i sovjetske ruske književnosti. Objavljuje u časopisima Neva, Don, Diskurs, Vatnikstan, Najdi Lesoruba i Distonija.

Knjiga je štampana u mekom povezu, sadrži 130 strana, a može da se naruči preko sajta izdavača po ceni od 810 dinara.

E, jbg - Vladimir Kovaljenko
E, JBG – Vladimir Kovaljenko