Goran Skrobonja

Goran Skrobonja o Vonegatovom romanu SVRAČJE NOGE na RB1

U večerašnjem (petak, 6. oktobar) izdanju emisije Moja knjiga, koja se emituje na talasima Radio Beograda 1 od 23.00 časa, slavni beogradski pisac fantastike Goran Skrobonja govoriće o jednoj od svojih najomiljenijih knjiga – romanu Svračje noge Kurta Vonegata.

Ovaj Vonegatov roman prvi put je objavljen 1963. godine. Pored izdanja iz 2014. godine koje je preveo i objavio upravo Goran Skrobonja u okviru svoje izdavačke kuće Paladin, roman je srpskim čitaocima poznat i po izdanju iz 1978. godine koje je nosilo naslov Kolevka za macu.

Svračje noge postavlja  pitanja koja zadiru u sferu nauke, tehnologije i religije, promišlja odnos pojedinca i društva, satirično komentariše trku u naoružavanju i mnoge druge teme. Zahvaljujući vrcavom humoru i oštroj satiri, ovaj roman je, uprkos tome što se bavi krajnje ozbiljnim temama, ostao jedno od najpopularnijih i najčitanijih dela velikog američkog pisca.

Skrobonja u emisiji Moja knjiga govori o svojim prvim pročitanim knjigama, o knjigama koje su obeležile njegovo detinjstvo, o tome kako je otkrio knjige Kurta Vonegata, govori o svom prvom čitalačkom susretu sa delom Svračje noge, a čućemo nešto i o izazovima sa kojima se susretao prilikom prevođenja ovog dela.

Goran Skrobonja je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Od 1986. bavio se profesionalno spoljnom trgovinom i bio na rukovodećim funkcijama u više kompanija. Od 1990. je imenovani stalni sudski tumač za engleski jezik pri Okružnom sudu u Beogradu. Godine 2009. postao je generalni sekretar Srpskog udruženja izdavača i knjižara iz Beograda. Objavio je više romana i knjiga priča, i priredio nekoliko tematskih antologija. Urednik je i izdavač prve domaće privatne edicije specijalizovane za horor. Član je, a bio je i predsednik, Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“. Bio je dugogodišnji urednik fanzina Emitor. Bavio se i pisanjem scenarija za strip. Preveo je dela više autora, među kojima su Stiven King, Den Simons, Kurt Vonegat i drugi.

Autor i voditelj emisije Moja knjiga je Vojislav Karanović.

Goran Skrobonja govori o romanu SVRAČJE NOGE Kurta Vonegata
Goran Skrobonja govori o romanu SVRAČJE NOGE Kurta Vonegata