Lucijus Šepard - Zlatna krv

Pisac fantastike Lucijus Šepard preživeo moždani udar

Lucijus Šepard - Zlatna krvPoznata američka urednica Elen Detlou je na svom fejsbuk nalogu objavila informaciju da je nagrađivani pisac fantastike Lucijus Šepard (66) nedavno pretrpeo moždani udar. Šepard je primljen u bolnicu 05. avgusta zbog raznih zdravstvenih problema, ali je do moždanog udara došlo nedelju dana kasnije. Pisac se trenutno oporavlja u rehabilitacionom centru, a Elen prenosi da se on sada oseća bolje, iako još uvek ne može dobro da govori, piše i čita.

Lucijus Šepard rođen je 1947. u Linčbergu, država Virdžinija. Najvažnija dela su mu: naučnofantastični roman o živim mrtvacima “Green Eyes” (1984); ratni roman “Life During Wartime” (1987); kratki roman “Kalimantan” (1990); nagradom “Hugo” ovenčana novela “Barnacle Bill the Spacer” (1992); roman o vampirima “Zlatna krv” (1993) i novela “Blistava zelena zvezda” (2000), oba dela nagrađena nagradom “Lokus”.

Dve njegove kapitalne zbirke, “The Jaguar Hunter” (1987) i “The Ends of the Earth” (1991) osvojile su “Svetsku nagradu za fantastiku”.

U Srbiji je objavljen samo jedan roman Lucijusa Šeparda, “Zlatna krv”, u izdanju nekadašnjeg “Okeana”, koji se sada nalazi u sastavu “Čarobne knjige“.