Legende II - Seni, bogovi i demoni

“Legende II” – dvotomna kolekcija najpoznatijih svetova fantastike

Legende II - Seni, bogovi i demoni“Laguna” je upravo objavila dvotomno izdanje zbirke novela “Legende II”, koju je priredio majstor fantastičke književnosti Robert Silverberg.

Zbirka sadrži jedanaest proznih ostvarenja najznačajnijih žanrovskih pisaca. Sve novele namenski su pisane za zbirku i donose priče koje su smeštene u najpoznatijim literarnim univerzumima.

Prvi tom pod nazivom “Legende II – Seni, bogovi i demoni” donosi dela Nila Gejmena, En Mekafri, Tada Vilijemsa, Robin Hob, Roberta Silverberga i Rejmonda E. Fajsta.

Nil Gejmen u “Vladaocu udoline” prikazuje sudbinu čoveka zvanog Senka nakon događaja iz “Američkih bogova” za koje je dobio nagradu “Hugo”. En Mekafri u priči “Iza međuprostora” osvetljava najmisterioznije i najčudesnije mesto u Pernu. Tad Vilijems u priči “Najsrećniji mrtvi dečak na svetu” istražuje čudni zagrobni život Orlanda Gardinera. Robin Hob se snažnom pričom “Došli smo kući” vraća u svet “Trilogije o Vidovnjacima”. Robert Silverberg će u “Knjizi promena” zavrteti priču o ranoj istoriji Madžipura, ali i dalekoj budućnosti, posmatranoj kroz oči nadripesnika koji otkriva neočekivanu sudbinu. Dok se Rejmond E. Fajst u “Glasniku” okreće od velikih bitaka iz “Sage o ratovima” za Kapiju svetova ka priči o jednom vojniku, mladiću čija će životna avantura upravo početi.

Drugi tom, “Legende II – Zmaj, mač i kralj” predstavlja univerzume Terija Bruksa, Džordža R.R. Martina, Dajane Gabaldon, Orsona Skota Karda i Elizabet Hejdon.

Teri Bruks u “Nesavladivom” priča uzbudljivu priču o Džairu Omsfordu, naoružanom samo čarima iluzija, koji je na očajničkom zadatku da okonča razaranja zle knjige “Ildač”. Džordž R. R. Martin u “Zakletom maču” nastavlja avanture Danka, mladog viteza lutalice i njegovog neobičnog štitonoše Jajeta u danima koji prethode događajima opisanim u “Pesmi leda i vatre”. Dajana Gabaldon se pričom “Lord Džon i sukuba” vraća omiljenom junaku lordu Džonu Greju. Orson Skot Kard u “Kraljici Jazua” pripoveda priču o Alvinu Tvorcu i moćnom Misisipiju, predstavljajući nam zlikovce Džima Bouvija i Ejba Linkolna, a Elizabet Hejdon nam u “Pragu” pripoveda o strahotama razaranja Serendera i sudbini njegovih poslednjih branilaca.

Bez obzira da li su smešteni pre ili posle događaja opisanih u ranijim delima, bez obzira da li prate poznate junake ili nove, ovi maestralni kratki romani su savršeni uvodi u poznata dela svojih autora, ali i neophodan dodatak epovima na kojima su zasnovani.