Đorđe Miletić - Paklena ćelija

Objavljen horor roman “Paklena ćelija”

Đorđe Miletić - Paklena ćelijaU izdanju aleksinačkog “Centra za kulturu i umetnost” nedavno je objavljen roman prvenac Đorđa Miletića “Paklena ćelija”.

Reč je o romanu čija je radnja geografski smeštena na nepoznatoj lokaciji u Meksiku, u sablasnoj tvrđavi pretvorenoj u zatvor “Don Hoze”, koja služi kao mafijaški centar za obuku profesionalnih ubica. Glavni junak, Blek, bivši pripadnik elitnih jedinica američke vojske i osuđenik na smrtnu kaznu zbog zločina koji nije počinio, na ovu lokaciju dospeva pukim slučajem. Nakon što zajedno sa glavešinom jednog meksičkog narko kartela bude oslobođen prilikom mafijaškog prepada na policijski konvoj kojim je trebalo da bude prebačen u drugu zatvorsku jedinicu, Blek dobija priliku da započne novi život – kao plaćeni ubica. Ova mogućnost iziskuje plaćanje visoke cene; obuka i tortura koja će bivšeg pripadnika mornaričkih foka zateći u izolovanom planinskom centru, daleko će nadmašiti sve užase koje je iskusio u svom dotadašnjem profesionalnom životu.

U pogovoru romana, Aleksandra Pavlović kaže: “Miletić se ne pridržava kriterijuma estetske dopadljivosti scena, već pokušava da šokira čitaoce morbidnošću i gnusnošću scena, koje se nižu kao na filmskoj traci i koje gradacijski iz nivoa u nivo insistiraju na sve užasnijim likovima iz sveta apstrakcije, ali i na sve upadljivijim scenama, počev od pojedinačnih stradanja do višestrukog masakra.”

“Dovoljno intrigantan, na oštrici slika koje prevazilaze i užase najgorih noćnih mora, ovaj roman nije jednostavna fikcija namenjena zabavi, već složena psihološka analiza višestrukih varijacija života i životnosti bića, ma iz koje sfere ona bila”, ističe u pogovoru Aleksandra Pavlović.