LEDENI ZMAJ – knjiga za decu iz pera Džordža R.R. Martina

Ilustrovana epsko-fantastična novela za decu Ledeni zmaj Džordža R.R. Martina iz 1979. godine, upravo je objavljena na srpskom jeziku u izdanju Lagune. Novela, koja je prvi put štampana 1980. godine u antologiji Dragons of Light (priredio Orson Skot Kard), govori o prijateljstvu devojčice i njenog zmaja, o hrabrosti i požrtvovanosti, i snazi porodice.

Novelu čini osam kratkih poglavlja pisanih u poetičnom stilu. Iako se u objavama za štampu često navodi da je u pitanju saga smeštena u Vesterosu iz serijala „Pesma leda i vatre“, to zapravo nije tačno, jer je Ledeni zmaj nastao znatno pre proslavljenog Martinovog serijala, što je i sam autor naglasio na svom sajtu.

U svetu koji je prethodio onome iz serijala „Pesma leda i vatre“ ledeni zmaj je bio zastrašujuće stvorenje o kom su se ispredale legende jer ga niko nikada nije ukrotio. Tamo kuda bi proleteo, za sobom bi ostavljao trag hladne i smrznute pustoši. Ali Adara se nije bojala. Jer Adara je bila zimsko dete, rođeno za vreme najgore studeni, kakve su se samo još Stari bogovi mogli setiti.

Adara se ne seća kad je prvi put videla ledenog zmaja. Čini joj se kao da je on oduvek bio s njom, kao da ju je izdaleka posmatrao dok se igrala u hladnom snegu, dugo nakon što su druga deca pobegla od hladnoće. U svojoj četvrtoj godini ga je dotakla, a u petoj ga je prvi put jahala.

Jednog mirnog letnjeg dana, kada joj je bilo sedam godina, vatreni zmajevi sa severa sišli su na mirnu farmu koja je bila Adarin dom. Od potpune propasti mogla ga je spasti samo ona, zimsko dete, i ledeni zmaj koji ju je voleo.

Knjigu je ilustrovao španski umetnik Luis Rojo a prevod na srpski uradio je Nikola Pajvančić.

Ledeni zmaj - Džordž R.R. Martin
Ledeni zmaj – Džordž R.R. Martin